een klein dingetje per dag

Het jaar 2015 is vreselijk gestart met aanslagen in Parijs door aanhangers van naar het lijkt Al Qaida en tegelijkertijd een slachtpartij door Boko Haram in Nigeria. Het lijkt erop dat de wereld in brand staat. Dat er geen houden meer aan is en we snel zullen afglijden naar een samenleving waar iedereen maar voor zichzelf moet zorgen. Het recht van de sterkste.

nieuw bewustzijn
Toch geloof ik daar niet in, ik denk dat we aan het begin staan van de ontwikkeling van een nieuw globaal bewustzijn. Het lijkt erop dat de wereld genoeg krijgt van aanslagen en het misdragen van dictators, terroristen en regeringen. En dat deze problemen niet langer alleen het domein van regeringsleiders zijn..

Ik denk, en hoop, dat de meeste mensen op deze wereld willen leven in vrede en met respect voor anderen. Door de aanslagen van afgelopen week besef ik in ieder geval meer dan ooit dat we in een fantastisch deel van de wereld leven en dat we daar uiteraard zuinig op moeten zijn. Maar ik besef ook, dat als dat andere deel van de wereld niet fantastisch is er spanningen zullen blijven ontstaan. En spanning zorgt voor ontladingen. Daarmee wil ik absoluut niet de aanslagen van afgelopen week bagatelliseren overigens. Het is in mijn ogen niet voldoende om ons alleen zorgen te maken over ons stukje van de wereld; we zullen anders naar de hele wereld moeten kijken.

En daarbij helpt mij de gedachte dat er over heel de wereld heel veel mensen rondlopen met dezelfde oerbehoefte aan vrede en respect voor de opvattingen van anderen. Zolang je elkaar maar niet tot last bent. Dit gaat over een heel ander level van verbinden dan wat regeringsleiders proberen te doen met alle overleggen, instituten en verdragen. Dit gaat over mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving, houden van hun leven en de wereld en begrijpen dat je verder moet kijken dan je eigen straat om deze wereld een beetje beter te maken.

gediscrimineerd
Bent u wel eens gediscrimineerd? Ik wel, en dat voelde verschrikkelijk. En nog wel gediscrimineerd tijdens een bijeenkomst met alleen maar hoogleraren. Ik was de ‘ondernemer’, hoe laag kon je zinken in hun ogen. En dat werd niet onder stoelen of banken geschoven. Ik kan u vertellen dat ik op dat moment in staat was tot hele vervelende dingen. Niet gedaan uiteraard, maar toch. Ik probeer mij zo de energie voor te stellen van mensen die stelselmatig gediscrimineerd worden. Of gewoon niets hebben. Dat geeft spanning. Dat gaat op termijn mis. Kijk naar alle bootvluchtelingen in de Middellandse zee. De spanning tussen Afrika en Europa is te groot. Mensen nemen graag het risico om naar de ‘betere’ wereld te vluchten met alle risico’s van dien.

grote verschillen
De hele ontwikkeling van de globalisering en de opkomst van internet, de vrije informatievoorziening en sociale media zorgt dat de verschillen in de wereld direct voor iedereen waarneembaar zijn. En dat heeft zijn effect. Internet afsluiten? Nee, onzin. Ik denk dat we als mensheid deze moeilijke stap moeten nemen om verder te komen. Maar wel met elkaar. We zullen samen de verantwoordelijkheid moeten nemen om er iets van te maken. We zullen er samen voor gaan zorgen dat de verschillen kleiner worden zodat grote ontladingen minder vaak voorkomen. En natuurlijk is dit een proces van tientallen jaren, maar het is in mijn ogen de enige manier om met elkaar prettig op deze planeet te blijven leven.

waarden
Wat lastig blijkt, is dat het lijkt dat het Westen alleen maar te verliezen heeft. Dat we alles wat we hebben, moeten beschermen. Maar dat houd je natuurlijk niet vol. Waar we volgens mij wel heel zuinig op moeten zijn, zijn onze waarden. Hoe we met elkaar omgaan, vrijheid, vrede, veiligheid, respect voor anderen. Maar de gedachte dat we een groot hek bouwen om Europa heen en dat het dan wel goed gaat komen is een praktijk uit de vorige eeuw. Dat gaat niet meer werken.

2015 kantelpunt
Ik hoop dat 2015 het kantelpunt wordt waarin niet meer traditionele krachten als oorlogen, foute regeringen, religies en dictators de toekomst van de wereld zullen bepalen. Ik hoop dat 2015 het begin is van een nieuw globaal bewustzijn dat er voor zorgt dat we iedere dag onze wereld een stukje beter maken. Niet door grote beloften of door miljarden te investeren. Nee, door zelf een klein dingetje te doen, iemand te helpen, aandacht te geven, iemand voor te laten, even naar je eigen gedrag te kijken en er om te lachen. Al die kleine dagelijkse beslissinkjes, al die kleine dingetjes bij elkaar, door al die miljarden mensen, gaat onze wereld echt veranderen. Daar geloof ik in en zo wil ik graag het nieuwe jaar in. Uiteraard draag ik deze gedachte ook uit binnen mijn eigen organisatie, zodat we zelf alvast een beginnetje hebben. Doet u mee? We spreken elkaar over een jaar!

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
feedback