Domino is alive

met een gold ticket naar HCL America Inc. in Chelmsford

Met in het achterhoofd “Sjakie en de Chocoladefabriek”, heeft HCL (die het design van heel veel IBM software heeft overgenomen) 100 Golden Tickets uitgedeeld voor een bezoek aan de Software Factory. Vooral om aan de wereldwijde IBM-enthousiastelingen de waardering te tonen voor hun inzet op het IBM software portfolio. Het ticket houdt in dat je een bezoek mag brengen aan het “HCL Factory Software Lab ” in Chelmsford Boston US.

En ik bevond me onder de 100 gelukkigen die op 10 juli 2018 zijn afgereisd naar Boston – Chelmsford voor het bezoek aan HCL. Dit is mede te danken aan de inzet van Rene Rietveld en IBM Nederland. Zonder hun was dit nooit mogelijk geweest.

Tijdens dit bezoek krijgen we veel tijd om met de ontwikkelaars van o.a. Notes & Domino v10 te praten en zelfs over Domino v11. We mogen als eerste deze nieuwe versie zien en ermee werken om onze feedback erop geven. Op het programma staat ook een Hackathon die voor iedereen zinvol is. Niet alleen voor de ontwikkelaars, maar ook de admins en infrastructuristen komen ruim aan bod.  Dan maar hopen dat ze tijd genoeg hebben voor de stroom aan vragen en ideeën die ze op zich afgevuurd krijgen.

De eerste dag bij HCL was indrukwekkend. De developers stonden echt op óns te wachten en niet andersom. Ze wilden ons spreken over hun nieuwe code en over de nieuwe features in de nieuwe releases. Het is voor de developers van HCL erg belangrijk dat er kwaliteit wordt opgeleverd en dat hun klanten tevreden zijn. Dit was voor iedereen een verademing. Er wordt nu eindelijk naar ons geluisterd.

We hebben gesproken met een 4 tal development-teams: IBM(HCL) Verse On Prem, Domino AppDev, TCO Domino en Notes & Sametime. De groep aanwezigen was opgesplitst in kleinere groepen en de ontwikkelteams kwamen naar ons toe en niet andersom.

HCL Verse On Prem V10

Verse on Prem v10 wordt verwacht in Q4 2018.

De nieuwe features die we mogen verwachten zijn:

 • 3D party File repository zoals box.com
 • Custom Name Picker enhancements: to, cc and bcc in one popup
 • Navigationbar Extensions: add icon, hide buttons, add buttons/menu

De verbeteringen in het mail onderdeel:

 • Compose message bevat Minimize zodat deze naar onderen worden verplaatst en je ander acties kan verrichten.
 • Move to folder bevat nu suggesties. Op basis van de inhoud zal de mailclient een suggestie doen in welke folder dit mailtje geplaatst kan worden. In het gebruik zal dit proces beter worden.
 • NavBar CSS styling. Dit houdt in dat je de layout qua kleur geheel kunt veranderen naar eigen inzicht. Dit kan overigens ook via een nieuwe policysetting worden uitgerold.

De verbeteringen in het agenda onderdeel:

 • New quick calendar item UI popup. Alle oude layout/design is nu verdwenen. Alles is nu one-ui.
 • Based on information, it’s saved as meeting or appointment. Dit houdt in dat als je meerdere personen toevoegt Verse deze opslaat als een Meeting, met één persoon wordt het een Appointment.

Domino AppDev   The revolutions begins

Ook al ben ik zelf geen developer, toch werd ik erg blij van dit team. Hun enthousiasme en passie was erg aanstekelijk.

Wat mogen we verwachten:

IAM

Nieuwe applicatie in Domino die applicaties via oAuth2 toegangsbeveiliging oplegt. Dit is geheel nieuw en moet apart worden geïnstalleerd op de Domino servers. De demo zag er goed uit en werkte perfect in de bèta.

Domino General Query Facility

Er is een nieuwe taal ontwikkeld voor de developers om zo het zoeken en aanpassen van documenten in een database te versnellen. Waar je nu nog honderden regels aan code voor nodig hebt, zal je met een oneliner hetzelfde kunnen doen in DGQF. Ze zijn nog bezig met de ontwikkeling van de taal. Niet alles is nu nog mogelijk. We zijn al blij met deze aankondiging.

 

TCO Domino

Wat kunnen we aan Domino verbeteren zodat TCO minder wordt?

Met andere woorden, waar kunnen we de administrators en helpdesk ontlasten?

 • Cluster auto-repair.
  Deze nieuwe techniek stelt de servers in staat om een missende database automatische te repliceren naar de clustermembers. Tevens zal deze nieuwe service de databases in de gaten houden op corruptie.
 • AutoRepair
  Kan de database niet meer hersteld worden, dan wordt deze verwijderd en opnieuw neergezet vanuit een andere clustermember.
 • Monitoring and reporting externaly
  Dit is een nieuwe onderdeel in Domino. Elke minuut wordt er een snapshot gemaakt van alle statistieken en naar de opgeven service toegestuurd. Dit kan zijn New Relic of HostedGraphite. Je bent hier vrij in om dit zelf te bepalen.
 • Full Text Improvements
  De indexer is nu bewust van het feit dat een index nog niet is bijgewerkt. Als er een verzoek komt voor een query, dan werkt hij eerst de index nu bij. Dit zal veel problemen, met het niet kunnen vinden van nieuwe informatie, oplossen.
 • Scheduled Mail
  Het is nu mogelijk om een mail te versturen op een specifieke dag en tijdstip.
  Deze optie moet wel worden aangezet in de policy. HCL zal hierin nog iets moeten aanpassen. In Frankrijk is het namelijk verboden om buiten kantooruren mail te versturen. Hier zal rekening mee gehouden moeten worden.

 

Sametime

Limited User licentie is veranderd. Deze bevat nu de volgende mogelijkheden:

 • Chat
 • Mobile support

Dus we mogen nu ook de IBM Chat op de mobile devices gebruiken.

Wat gaan we zien in Sametime 10:

 • Domino 64 Bit support
  Eindelijk kunnen we Sametime op Domino 64 bit installeren.
 • Docker Support
  Sametime zal tevens uitkomen op Docker.
 • Chat on al devices
  Geweldige demo gezien. Gebruiker is ingelogd op 3 verschillende chatschermen op 3 verschillende devices. Tijdens het chatten word deze gesynct naar alle andere chatwindows. Als je een chatwindow sluit en opnieuw aanmeldt, wordt de complete history weer gesynct.

 

Notes Client

De Notes client zal de meeste aandacht krijgen van onze gebruikers. HCL pakt alle enhancement requests op en beoordeelt ze opnieuw. Hierdoor kan het voorkomen dat een enhancement request uit 2007 ineens wordt opgenomen in de nieuwe versie.

Wat gaan we in ieder geval zien in Notes v10:

 • Key View
  Vanaf BETA 2 zal deze feature verdwijnen. De service zorgde ervoor dat je een attachment kon pre-viewen. De techniek hierachter is echter achterhaald.
 • Unread-Counter
  Er komt een UNREAD counter in het database icon op de Workspace. Dit kan je ook terugvinden op je mobiele device.
 • Customize themes
  Het is nu mogelijk om een eigen theme te creëren voor de gehele layout van Notes. Deze optie vind je terug in Preferences, maar kan ook vanuit een policy worden geforceerd. HCL gaat nog kijken of dit ook mogelijk gemaakt kan worden voor zelf ontwikkelde applicaties.
 • Allow Invitee to invite someone else
  Dit is een veel gevraagde nieuwe optie in de agenda. Het kan zijn dat er mensen vergeten zijn in de uitnodiging die je hebt ontvangen. Je kan nu zelf anderen uitnodigen. De eigenaar van de uitnodiging zal dit wel moeten goedkeuren. Dit is overigens een instelling, je kan ook ervoor kiezen dat dit automatisch wordt goedgekeurd.
 • Multiple Signatures
  Mijn eerste indruk was dat je de mogelijkheid had om vanuit je mail meerdere signatures te versturen. Maar dit is niet wat men hiermee bedoelt.
  Je kan nu een Reply Signature aanmaken. Op deze manier zal de mail niet worden vervuild met de grote signatures bij elke reply.

 

 

Welcome to HCL!

blogpost

Welcome to HCL!

[Dutch below] For the past 28 years, e-office has been working on the development of digital workspaces, including IBM Notes and -Connections. As of July 1st this year, these services and more have been acquired by HCL. Who is HCL

lees verder
Back to school met Office 365!

blogpost

Back to school met Office 365!

Office 365 biedt prachtige mogelijkheden voor elke moderne organisatie die samenwerken en kennisdelen hoog in het vaandel heeft. Toch zien we dat vooral e-mail en chat goed gebruikt worden en dat gebruik van de overige applicaties achterblijft. Ook bij onderwijsinstellingen

lees verder
feedback