if I had a dollar for everytime I got distracted, I wish I had some ice cream

maak je een design voor een website of voor een werksite?
We komen ontzettend veel mooie en innovatieve designs voor werkomgevingen, intranetten en websites tegen. Maar hoe verhoudt functionaliteit zich ten opzichte van het ontwerp? Wat is belangrijk en in welke situatie? Maak je een interactie ontwerp, of maak je het simpelweg mooier?

Digitale werkomgevingen/werksites (nee, niet het intranet waar je nieuwsberichten leest) beginnen er steeds meer uit te zien als websites. Maar zou er niet een verschil moeten zijn? Deze omgevingen hebben immers totaal andere doelen!

Een website (of ouderwets intranet) is gericht is op het bereiken van een specifiek doel of target. Bijvoorbeeld het verschaffen van informatie, conversie, genereren van leads, aanmelding voor de nieuwsbrief… Kortom, overal call to actions en ‘marketing’. Een bezoeker brengt gemiddeld misschien nog geen minuut op een site door, en een bouncepercentage van 50% is normaal.

Werksites zijn faciliterend en moeten een medewerker optimaal ondersteunen bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Het is een werktool, waar een medewerker een volledige (werk)dag op moet kunnen doorbrengen, zonder sterretjes te zien en zonder afleiding.

En dan nu een webdesign op een werksite…
Waarschijnlijk heeft het visuele design de leiding genomen over het interactie design. De ‘hoe ziet het eruit’ is belangrijker geworden dan de ‘hoe behaalt een medewerker zijn/haar doelen’. Helaas…
De eerste maand is de omgeving prachtig, na 3 maanden vliegt de frustratie van medewerkers rond je oren en het resultaat; een klein jaar later gaat het (visuele)design over de kop. (Wat wij uiteraard niet erg vinden, want wij houden wel van verandering!) Maar goed, er moet nagedacht gaan worden over de interactie.
Een interactie ontwerp gaat over de route die een bezoeker/medewerker aflegt om zijn of haar doelen te behalen. In het geval van een werkomgeving; het zo goed en efficiënt mogelijk uit kunnen voeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Zie ook het model van Jesse James Garrett uit de ‘Elements of User Experience’. Het interactie design bevindt zich in het midden van het model. Precies tussen de doelstellingen en het visuele design in.
interactie design

Jammer genoeg komt het toch nog vaak voor dat het visuele design de leiding heeft. Dit is te voorkomen door (kijkende naar het model van Jesse James Garrett) onderaan te beginnen, en naar boven te werken.
Toch blijkt de situatie moeilijk te herkennen! De positionering van het interactie ontwerp wordt meestal pas duidelijk wanneer het eenmaal is misgegaan. Daarom hieronder wat concretere voorbeelden van designkeuzes waarbij mogelijk het interactie ontwerp even uit het oog verdwenen is en dus de alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen.

afbeeldingen als achtergrond
PAS OP! Met opvallende achtergronden, die wel of niet meebewegen en wel of niet transparant zijn. ‘Pas op’ want het kan wel, maar zorg ervoor dat de achtergrond zich niet onder tekst (langer dan 1 zin) bevindt. Een achtergrond kan mooi zijn, diepte toevoegen, en vast veel meer, maar functionaliteit boven design. Zorg dat het niet afleidt. Teksten moeten moeiteloos te lezen zijn.

verkeerde kleuren (of combinaties)
Wees bewust van de kleuren die je kiest. Er bestaan kleuren die pijn kunnen doen aan je ogen! Of op het ene scherm ‘scherper’ zijn dan op het andere scherm. Iemand moet er een hele dag naar kunnen kijken, zonder dat de kleuren gaan afleiden. Ook verkeerde combinaties doen de leesbaarheid geen goed (witte tekst op een zwarte achtergrond).

flitsende lettertypes
Maakt de huisstijl of het logo gebruik van een fantastisch lettertype, en wil je deze toepassen op de werkomgeving? Misschien zodat het dan in lijn is met de website? Probeer eerst eens een rapport af te lezen in dit lettertype. Gaat het goed? Dan geen probleem!

alert kleuren en andere call to actions
Wat is het doel van de werkomgeving? Faciliterend toch? Alert kleuren en call to actions zijn afleidend, je probeert je werk te doen. Focus. Worden we niet al genoeg afgeleid?

vaste breedtes
Het gebruiken van een vaste breedte doet veel webdesigns goed, maar bij een werkdesign lever je ontzettend veel (werk!)ruimte in. Ik ben op zoek naar een nieuwe huurwoning, en ik lever graag wat vierkante meters in als het huisje sfeer heeft, mooie deuren, glas in lood, nette badkamer/keuken… Kortom, als het maar mooi is. ‘Dan maar wat minder functioneel’. Maar wat als een werkruimte ook op die manier wordt ingericht? Is dat dan wel praktisch?

grote banners
Hetzelfde verhaal, banners kunnen veel ruimte innemen, maak ze niet te groot!

zorg ervoor dat de landingspagina bij de rest past
En niet te vergeten bij onderliggende werkomgevingen. Je mag best van een strak ontworpen ‘intranet’ gedeelte door klikken naar een hele basic werkplek, maar de gebruiker moet wel weten dat hij/zij binnen dezelfde omgeving blijft.

tegendraads ontwerpen
Tip! Blijf dicht bij de standaard van het systeem. De leverancier heeft er vast en zeker over nagedacht. Besluit alsjeblief niet het logo onderin te zetten en de navigatie rechts. Voorkom designen om het designen.

kortom, kijk uit voor afleiding, afleiding, afleiding
Bij een werksite is functionaliteit en efficiëntie belangrijker dan het design. Laat het simpelweg ‘mooi maken’ niet de leiding nemen over het interactie design en daarmee de werkwijze van de gebruikers.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
feedback