de drie uitgangspunten van opvoeden en leidinggeven

Een paar weken gelden heb ik een lezing bijgewoond van Berthold Gunster van www.omdenken.nl, getiteld “Lastige Kinderen? Heb jij even geluk.” Voor degenen, die Omdenken nog niet kennen, het draait kort gezegd om het volgende: “Voor de pessimist is het glas half leeg, voor de optimist halfvol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?”

Berthold Gunster heeft veel verhalen van kinderen verzameld en is dit gaan groeperen om te onderzoeken wat kinderen nu eigenlijk willen. Hij kwam tot de conclusie dat kinderen eigenlijk maar drie dingen willen:

  1. Erkenning: ik mag zijn wie ik ben, voelen wat ik voel en ik hoef niet te voldoen aan verwachtingen van anderen.
    “Op welk moment voelde jij je vroeger volledig erkend door jouw ouders?”
  2. Autonomie: kinderen zoveel mogelijk zelf laten beslissen. Kinderen willen dingen zelf bepalen.
  3. Bevestiging van hun competenties / talenten, gebaseerd op een reële ervaring (dus niet continu de hemel in prijzen), zodat ze vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen.

Work21 begeleidt veel organisaties bij het nieuwe werken. Vaak zie je er bij dit soort trajecten dat er veel tijd en geld wordt besteed aan de inrichting van het gebouw, de (IT) middelen en tools. Terwijl het in mijn ogen juist draait om anders (om)denken, anders samenwerken en ander leiderschap. Pas dan zet je medewerkers in hun kracht.

En volgens mij willen wij als medewerkers eigenlijk nog steeds hetzelfde:

  1. Erkenning om wie we zijn. Waarom proberen we bij een functioneringsgesprek een competentie van een zes naar een acht te trekken? We kunnen beter focussen op de sterke kanten van medewerkers: energy flows where the attention goes.
  2. Mensen zijn prima in staat zelf besluiten te nemen. Uiteraard zijn processen handig om efficiënt en betrouwbaar te werken als organisatie, alleen moeten we niet doorslaan om alles in processen te gieten.
  3. En we willen af en toe een compliment als we het goed doen.

En daar gaat naar mijn mening leidinggeven in het nieuwe werken eigenlijk over. Medewerkers weer in hun kracht zetten, zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen en het verschil kunnen maken, voor de organisatie, de klant, maar bovenal voor zichzelf.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback