Damen Shipyards: samenwerken met vaart

Tussen de scheepsbouwer Damen Shipyards en e-office bestaat al een lange relatie. Teamleider Maarten van de Wiel van Damen weet wel waarom: “Ook al praat ik met één consultant van e-office, ik heb altijd het gevoel dat ik daarmee toegang heb tot de kennis van alle specialisten daar.” Damen is een internationale speler met 9000 medewerkers wereldwijd, 32 werven en een productie van 180 schepen per jaar. De snelle groei en de sterke internationale focus hebben ervoor gezorgd dat interne samenwerking de nodige uitdagingen kent. Het team van Maarten van de Wiel is verantwoordelijk voor Collaboration Services, onder meer DamenPlaza, de digitale samenwerkingsomgeving bedoeld voor de gehele Damen organisatie.

adoptie-aanpak

e-office is het afgelopen jaar nauw betrokken geweest bij de uitrol van DamenPlaza in de organisatie. DamenPlaza is gebouwd op SharePoint 2013. Het Collaboration Services Team van Damen en e-office hebben samen een programma ontwikkeld. Maarten: “We organiseren per werf een kick-off met het management om de lijnen uit te zetten. Vervolgens is er een verplichte basistraining voor de key-users en bepalen we samen met hen de voorkant van de portal, richten we teamsites in en maken werkafspraken. Vervolgens is de rest van de afdeling aan de beurt voor een training.” Alleen al in Gorinchem zijn er ongeveer 15 afdelingen, daarna gaat de focus naar andere werven binnen en buiten Nederland. De adoptie-aanpak zorgt ervoor dat DamenPlaza echt de business ondersteunt. Maarten: “We zijn ook gespitst op quick wins. Zo wilde een werf samenwerken met een klant en was op zoek naar een oplossing. We hebben dat in DamenPlaza in drie weken gebouwd, waardoor er veel kosten zijn bespaard!”

verandering is altijd lastig

Van de Wiel is positief over het traject: “Natuurlijk, verandering is altijd lastig, maar over het algemeen zijn collega’s positief”. Hij maakt zich wel wat zorgen over het tempo waar de technologie je bijna toe dwingt: “We zijn nog volop bezig met uitrol en tegelijkertijd al aan het kijken naar de overgang naar de Cloud, Office 365 en SharePoint Online. Oftewel: tijdens de verhuizing ga je al naar een nieuw huis want nog in 2016 gaan we de eerste stappen naar de Cloud zetten.”

van afdelingsschijf naar SharePoint

Van de Wiel: “We zijn in vijf jaar tijd van 500 naar 1700 mensen gegroeid in Gorinchem. Al die overnames betekenen ook dat er veel andere technologie en verschillende werkwijzen binnenkomen. Er zijn nog werven met afdelingsschijven, dus die moeten wel een sprong maken. DamenPlaza biedt veel meer vrijheid en flexibiliteit en toch veiligheid, dat is waardoor we vrijwel iedereen mee krijgen”.

gewoon beginnen

Samenwerken zit wel in de genen van de organisatie. “Waar we wel tegenaan lopen is de wens om alles van te voren goed uit te denken, daar gaat ICT inmiddels te snel voor. Gewoon beginnen, stappen maken en onderweg bijstellen, dat werkt eigenlijk het best. Dat zien we nu ook met Skype for Business, dat is geweldige functionaliteit voor onze organisatie, dus daar willen we vaart mee maken.”

IT-afdeling van de toekomst

Die vaart vraagt ook veel van de afdeling van Van de Wiel. “‘U vraagt, wij draaien’, dat kan niet meer. De ontwikkelingen gaan zo hard en het referentiekader van collega’s wordt steeds sterker gevormd door het gemak van consumentensoftware. Dat betekent voor ons nogal wat: we moeten veel meer bovenop de ontwikkelingen zitten en als adviseur naar de business optreden. We zullen ons ook steeds beter intern moeten verkopen en zorgen dat we maximaal bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.”

eerlijk advies

Ook in de ontwikkeling van zijn afdeling vindt Van de Wiel in e-office een goede sparringpartner.  “Wat ik echt heel prettig vindt aan e-office; ik krijg eerlijk advies. Soms word je bijvoorbeeld ingehaald door de roadmap van Microsoft en hoef je iets niet meer te bouwen of aan te schaffen. In de samenwerking met e-office hoef ik me daar geen zorgen over te maken: ik krijg eerlijk advies”.

Natuurlijk heeft hij ook wel een tip voor e-office: “Soms willen jullie teveel doen en onderweg meepakken. En dat gaat wel eens ten koste van de focus. Maar dat is dan ook het enige wat ik kan bedenken.”

bouwen op betrouwbare projectdocumenten

blogpost

bouwen op betrouwbare projectdocumenten

Wat jaren terug begon met de adoptie van SharePoint mondde dit jaar uit in een nieuwe samenwerking. Dit succesvolle praktijkverhaal uit de bouwsector laat zien hoe we tegenwoordig steeds meer vanuit uitdagingen samen met klanten ontwikkelen. Het gaat om Dura Vermeer, het gerenommeerde bouwbedrijf in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. de uitdaging Als er ergens een sector bestaat waarbij

lees verder
Quadraam: moderne werkplek voor onderwijs

Klantverhaal

Quadraam: moderne werkplek voor onderwijs

Quadraam is een bundeling van 13 VO-scholen in Gelderland die nauw met elkaar samenwerken. Ook als het gaat om IT en communicatie. Office 365 is de centrale applicatie die door alle leerlingen en medewerkers wordt gebruikt. Vanaf 2016 is e-office

lees verder
feedback