crisis? mooi!

In het Financieel Dagblad van 21 februari 2013 staat een artikel met de titel “Nederlandse economie in zwaar weer”. Niet echt een titel waar je nou heel blij van kan worden. We zijn in zwaar weer terecht gekomen en het zal nog wel even duren voordat we hier uit zijn. De vraag is hoe we hierin zijn gekomen, maar vooral hoe we hier snel uit kunnen raken.

stormachtig
Vanuit een zeilers perspectief zou je zeggen: Had je die bui niet zien aankomen? En zo ja, waarom heb je de koers dan niet op tijd verlegd? Het antwoord van velen zal zijn dat ze de bui wel hebben zien aankomen maar dat we te groot en te log zijn om op tijd de koers te kunnen veranderen. Wat we dus doen is vol de storm in varen en klagen dat het allemaal zo moeilijk en slecht is.

Nog erger, er wordt helemaal niet nagedacht over hoe we de volgende storm gaan omzeilen. Wat moeten we doen om niet nog een keer in dezelfde situatie te komen. Veel wordt er gewezen naar de overheid en naar de instanties die alles slecht hebben georganiseerd. Misschien is dat wel zo, maar je hebt zelf ook nog een verantwoordelijkheid. Wat ga jij doen om niet meer vol door de storm te worden geraakt?

wat maakt geluk?
Ik zie dat veel mensen hun geluk in de afgelopen veertig jaar afhankelijk hebben gemaakt van anderen. Externe ‘zekerheden’ als instanties, overheden, pensioenfondsen, wetgeving, werkgevers, rechten. Nu blijken al die zekerheden niet meer helemaal te functioneren zoals we hadden gedacht doordat ze inefficient zijn, er soms management op zit die verantwoordelijkheden niet aan kunnen of gewoon slechte kwaliteit leveren en ineens stort ons geluk in elkaar.

Het slechte nieuws is dat we er nog lang niet zijn. Er zal nog veel meer ellende zichtbaar worden de komende tijd, maar dit biedt ook weer kansen. Blijkbaar is het zo dat je heel ongelukkig kan worden door relatief veel zekerheden te hebben en de kans te lopen om het te verliezen. En dat terwijl we een van de rijkste landen ter wereld zijn, da’s bijzonder. Dus ongelukkig zijn terwijl we in een van de rijkste landen ter wereld leven!

zelfbeschikking is het sleutelwoord
Rijkdom (in de vorm van zekerheden) lijkt niet de sleutel tot geluk. Zelfbeschikking wel!
Zelf in controle zijn over je leven en over je toekomst draagt in mijn beeld veel meer bij aan geluk. En ja, dat betekent ook dat je dan rekening zult houden met mindere tijden. Het leven is geen schuine lijn naar boven. Dat betekent in mijn ogen dat je reserves moet opbouwen voor situaties die je niet had kunnen voorzien. En dat betekent dat je huis misschien een slagje minder groot is dan wat vorig jaar maximaal haalbaar was, er wat minder vakanties zijn. Maar je bent wel gelukkig!

samen leving
Volgens mij bewegen wij ons naar een nieuwe fase in het bewustzijn van in iedergeval de gemiddelde Nederlander. Het gaat niet meer om kwantiteit maar om kwaliteit, in alles.
Het gaat om rust in je hoofd, om het realiseren van je dromen zonder anderen daar lastig mee te vallen. We leven in een prachtige tijd. Wij samen hebben de kans om de start mee te maken van een nieuwe samenleving. Laten we dit jaar afscheid nemen van de oude samenleving waarbij het vooral om IK ging. Laten we samen het voorbeeld geven hoe we verantwoordelijk en gelukkig met elkaar en de aarde om willen gaan. Op naar de SAMENleving.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback