Corendon: wendbaar door samenwerking op Yammer en SharePoint Online

Corendon startte in 2000 als echte Turkije-specialist en is inmiddels uitgegroeid tot succesvolle allround touroperator met circa 300 Nederlandse medewerkers. Naast een eigen airline heeft Corendon ook diverse eigen hotels. “De snelle groei en het jonge team maken van Corendon een geweldig leuk bedrijf”, vertelt Communicatie manager Shirly Smeels. “Die groei brengt ook wel uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van elkaar vinden en begrijpen”.  In 2016 werd een intranet op basis van SharePoint Online geïntroduceerd met daarin een belangrijke rol voor Yammer.

interne samenwerking

“Om wendbaar te zijn en te blijven, moeten we elkaar makkelijk kunnen vinden en kunnen samenwerken. Iets meer structuur is dan wel handig.”, legt Shirly uit. Een jaar geleden werden de touroperator en de Nederlandse airline geïntegreerd en de staf samengevoegd. Op dat moment werd interne communicatie en samenwerking een duidelijk onderwerp. “Natuurlijk is er sprake van verschillende culturen. De airline is aan allerlei wettelijke regels en afspraken gebonden, de touroperator heeft dat veel minder. Sommige collega’s werken vanuit een van onze kantoren, maar een groot deel van het personeel komt vrijwel nooit op kantoor en werkt vooral vanuit onze vliegtuigen. Daarnaast zijn we heel internationaal en hebben we veel medewerkers met een Turkse achtergrond. Die verschillen zien we terug in hoe CoCo (het intranet/samenwerkingsomgeving) en Yammer worden opgepakt. Kantoorpersoneel is snel geweest in de adoptie, en bij collega’s die niet dagelijks op kantoor zijn duurt dat wat langer.”

open cultuur

In 2016 heeft Corendon in samenwerking met KLM ook bestemmingen verder weg in haar programma opgenomen naar bijvoorbeeld Bali en Sri Lanka. En het aantal eigen hotels groeide verder. “Groeien en tegelijkertijd de open cultuur binnen Corendon vasthouden en bevorderen, dát staat centraal in onze interne communicatie en zie je ook terug in CoCo. In de samenwerkingsomgeving die we momenteel uitrollen staat het ‘open, tenzij’-principe dan ook centraal. Wat daarbij heel erg helpt is de volledige steun en commitment vanuit het management”, aldus Shirly.

SharePoint Online werd CoCo

Corendon en e-office kwamen aan het begin van het jaar met elkaar in contact en het klikte. De aandacht van e-office voor de gebruiker sprak Corendon aan. E-office ontwierp een herkenbaar uiterlijk van CoCo in de huiskleuren van Corendon, richtte de SharePoint Online omgeving in en bereidde de teamsites voor. Gezamenlijk werd gekozen voor zo min mogelijk maatwerk zodat de omgeving flexibel blijft ten opzichte van updates vanuit Microsoft.

naar minder e-mail

Een van de doelstellingen van CoCo is om meer en opener te gaan samenwerken. “Dat betekent eigenlijk automatisch dat je minder gaat mailen. En we gaan ook de interne servers op read-only zetten, op de beeldbank na”, vertelt Shirly. “Hoe dat gaat uitpakken gaan de komende maanden uitwijzen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we deze tweede fase ook succesvol gaan uitrollen.”

van eilandhoppen naar....

Lees hier de referentiecase als stripverhaal:
referentiecase Corendon als stripverhaal
 

 

 

 

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback