conversational leadership

Deze week staat er een interessant interview met Theo Rinsema in Marketingfacts over conversational leadership. Volgens Theo bestaat conversational leadership uit drie woorden: open, verbindend en zelfvertrouwen. Conversational Leadership moet er toe leiden dat medewerkers gemotiveerd zijn zodat ze maximaal kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. Helemaal prima natuurlijk en ik ben het wat dat betreft dan ook helemaal eens met Theo.

In deze tijd draait alles om de kwaliteit van de relatie met je klanten, partners en medewerkers. De kwaliteit van de relatie is bepalend voor de omvang en kwaliteit van de business die we met elkaar doen. Wanneer we veel vertrouwen hebben in elkaar zullen we meer business met elkaar doen, zo simpel is het. Of het nu gaat om het vertrouwen van de klant, de partner of de medewerker, dat maakt niet uit. Vertrouwen is de basis van ons zakelijk succes.

Vertrouwen opbouwen is echter een complexe samenstelling van bijvoorbeeld het nakomen van beloften, het geven van aandacht, feedback durven geven, respectvol met elkaar omgaan, en elkaar kunnen inspireren. Best ingewikkeld om een organisatie deze kwaliteit te leren. Systemen (social media, Social CRM, co-creation systemen, collaboration-systemen) helpen ons bij het ondersteunen van het opbouwen van het vertrouwen met klanten, partners en medewerkers.

Maar uiteindelijk is de beste manier om te bouwen aan het vertrouwen het geven van aandacht en het voeren van het gesprek. Of zoals Theo het noemt “conversational leadership”. Wij noemen deze manier van communicatie al sinds 1991 ‘de oervorm’ van samenwerken. Met vier vrienden in een kamer aan een tafel zitten en samen het gesprek aangaan. Beter kunnen we het echt niet krijgen, we zijn immers gewoon mensen! Dus wat dat betreft ben ik het eens met de auteur van het artikel Leadership as a conversation in Harvard Business Review.

Kwetsbare of charismatische leider?
Waar ik het niet mee eens ben is dat de leiders van de 21ste eeuw charismatisch moeten zijn. Juist niet lijkt me, omdat het charisma van een leider medewerkers op achterstand zet. Charisma zorgt voor afstand, voor afhankelijkheid van de medewerker. En wat leiders juist moeten doen in mijn ogen is niet de ‘macht’ uitstralen dat zij begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Maar juist kwetsbaar zijn, aangeven dat ook zij zoekende zijn maar wel geloven in de drijvende kracht (het vuur) van de organisatie en dit willen doorgeven aan alle medewerkers. Dus niet het alleenrecht hebben op het vuur (de ‘why’) van de organisatie waardoor een charismatische leider kan opstaan, maar juist een leider die medewerkers inspireert met de ‘why’ van de organisatie.

Nieuwe leiders zouden in mijn ogen de ‘why’ van de organisatie klein en hanteerbaar moeten maken zodat het medewerker helpt om te groeien. Een charismatische leider gaat daar in mijn ogen niet bij helpen.

Nou begrijp ik ook dat e-office group met honderd medewerkers geen Microsoft organisatie is. Maar mensen zijn mensen. En vertrouwen begint volgens mij doordat je jezelf verbonden voelt met de ‘why’ van een persoon of organisatie. Conversational Leadership komt mij nog wat intrumenteel over, ik mis de ziel. Voor een organisatie van onze omvang is het hebben van een ziel (onze ‘why’) de basis voor het bouwen van vertrouwen met klanten, partners en medewerkers omdat het mensen via het hart verbindt. Daarna komt in mijn ogen pas conversational leadership (‘how’ & ‘what’).

Misschien binnenkort eens een kop koffie drinken met Theo.

* de illustratie is van: Adam Ekberg, Arrangement #1,2009, ink-jet print

 

 

de drie uitgangspunten van opvoeden en leidinggeven

blogpost

de drie uitgangspunten van opvoeden en leidinggeven

Een paar weken gelden heb ik een lezing bijgewoond van Berthold Gunster van www.omdenken.nl, getiteld “Lastige Kinderen? Heb jij even geluk.” Voor degenen, die Omdenken nog niet kennen, het draait kort gezegd om het volgende: "Voor de pessimist is het

lees verder
feedback