Conversational interfaces voor uitgevers

Conversational interfaces, een praktische verkenning. Dat is de titel van het event van vandaag, georganiseerd door De Mediafederatie. Het programma zit vol met een diversiteit aan sprekers om de toehoorders te inspireren. De middag start met een introductie door Nineke van Dalen (Directeur de Mediafederatie Academy) en ze polst de bezoekers naar de verwachtingen. De verwachting is o.a. meer te weten te komen over de toekomst en de ontwikkeling van de technologie, of de chatbot zelflerend kan zijn en wat toepassingsmogelijkheden zijn voor ‘nieuws’.

Mooie voorbeelden uit andere branches, methodieken om te starten, lesson learned, tooling en het belang van content analytics kwamen voorbij tot aan het hebben van je eigen chatbot in een paar minuten. Aan het eind van de middag waren er binnen no-time meer dan 30 chatbots live, en dan te bedenken dat er totaal geen technische kennis nodig was.

Dat de technologie werkt is wel duidelijk geworden en ook met de Nederlandse taal. Een platform keuze hoef je niet te maken als je startend bent en wilt experimenteren. Op het moment dat je een duidelijke visie hebt geformuleerd over hoe je digitale toekomst eruit moet komen te zien, dan kun je aan de hand van de complexiteit kijken naar een passende technologie. In de praktijk komt het voor dat je halverwege je roadmap moet overstappen omdat je tegen technische beperkingen aanloopt.

Uiteindelijk draait het allemaal om de content. Welke content gebruik je om je chatbot uniek en relevant te maken. Op een bepaald moment kwam uit het publiek de tip over Koos, de app van de VPRO. Dit zou een geslaagde vorm van een chatbot moeten zijn en nieuwsgierig als ik ben, download ik de app als ik ’s avonds op de bank zit. Bij het openen van de app krijg ik vijf verschillende tips die de VPRO voor mij ‘koos’. Nu vroeg me wel af wat hier nu ‘chatbot’ aan is. Behalve dat het een interface is waarbij eenzijdig informatie wordt gepresenteerd. Waar de echte slimmigheid inzit, kan ik niet direct achterhalen en lijkt het eenzijdige conversatie te worden. Morgen om 08:00 uur zijn er weer nieuwe tips. Maar waarom niet realtime tips geven? Tips op basis van het tijdstip dat je naar de app kijkt. En helaas moet ik ook nog de NPO app download om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de tv/radiogids. Erg fijn dat deze app ter sprake kwam want dit is typisch een voorbeeld waarbij je slimmer kunt samenwerken met andere apps, door te integreren. Denk daarbij aan het voorbeeld van WeChat in China (www.wechat.com).

En dan is er nog het onderwerp ethiek! Misschien wel het belangrijkste onderwerp als je dagelijks met nieuws bezig bent. Wie bepaalt wat nieuwswaardig is? Het aantal # op twitter, een redactie, instagram, Matthijs van Nieuwkerk, Pauw of toch maar RTL Boulevard? En hoe weten we dan dat de informatie die we krijgen niet ‘biased’ is. Er zijn genoeg voorbeelden (vooral uit de USA) die een eyeopener kunnen zijn. Zou dit niet een mooi onderwerp zijn voor het volgende event @linda de Wit en @Nineke van Dalen?

Welcome to HCL!

blogpost

Welcome to HCL!

[Dutch below] For the past 28 years, e-office has been working on the development of digital workspaces, including IBM Notes and -Connections. As of July 1st this year, these services and more have been acquired by HCL. Who is HCL

lees verder
Back to school met Office 365!

blogpost

Back to school met Office 365!

Office 365 biedt prachtige mogelijkheden voor elke moderne organisatie die samenwerken en kennisdelen hoog in het vaandel heeft. Toch zien we dat vooral e-mail en chat goed gebruikt worden en dat gebruik van de overige applicaties achterblijft. Ook bij onderwijsinstellingen

lees verder
feedback