chatbots: veel meer dan irritante venstertjes

In het Engelse taalgebied gaat het momenteel echt hard met chatbots en AI: 4 van de 5 managers in de VS verwachten dat binnen 2 jaar kunstmatige intelligentie in een of andere vorm te vinden is op de werkvloer. De grote technologie-leveranciers, IBM, Microsoft, Amazon en Google, hebben AI hoog op hun lijstje staan, met snelle ontwikkelingen tot gevolg. In ons kleine taalgebiedje profiteren we niet in het zelfde tempo, maar toch zijn er veel slimme toepassingen van AI die elke organisatie in Nederland inmiddels kan gebruiken.  

toekomstplannen

Zeker met de groeiende krapte op de arbeidsmarkt, komt AI in veel sectoren nadrukkelijk in beeld. Maar waar begin je? Een chatbot blijkt een prima startpunt, maar heeft bij veel mensen een slechte naam: het is een irritant venstertje op veel websites dat je vooral snel dicht klikt. En als je het dan wel eens gebruikt, raak je snel verstrikt in een loop omdat de chatbot nog niet zo slim blijkt. Herkenbaar? Laat dit negatieve beeld je niet weerhouden. De technologie gaat razendsnel en met de intelligentie van je chatbot komt het dus echt wel goed. Hou er rekening mee dat je een chatbot goed moet trainen en dat je data op orde moeten zijn. Maar waar het onboarden van een nieuwe medewerker vaak wel een maand of twee kost, bij een chatbot moet je eerder in dagen, hooguit weken denken. Maar dan heb je een leergierig typje in huis die altijd beschikbaar is, ook als zijn collega’s allang op 1 oor liggen.  

bots as a service

Momenteel wordt de Nederlandse taal het beste ondersteund door IBM Watson. Deze gebruiken we dan ook voor veel van onze chatbots. Ook voor baas (bots as a service), waarmee we online chatbots aanbieden die wij al getraind hebben in de simpele vragen die wij als mensen in gesprekjes aan elkaar stellen. “hoe gaat het met je”, “heb jij het ook zo koud?”. Want al weten we natuurlijk best dat we met een bot kletsen en niet met een mens: we verwachten toch een zekere menselijke interactie. Deze basistraining heeft baas dus al gehad, dus je kunt meteen beginnen met de inhoudelijke training. Dat maken we makkelijk voor je door voorbeelden en spreadsheets aan te bieden. Zo kun je zelf, zonder tussenkomst van je IT-specialisten, een chatbot trainen en gebruiken. En natuurlijk hoort daar een eigen naam en persoonlijkheid bij. Cool toch? En met een maandelijks abonnement en een flinke proeftijd.

Meer voorbeelden van het intern gebruik van chatbots

 

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Podcast

kanalen voor fun en focus: podcast #24

Michel keert terug van het O'Reilly AI Event met interessante nieuwtjes. Luister en ontdek hoe dankzij AI nu Natuurkunde-Nobelprijswinnaar Donna Strickland als 3e vrouw in deze categorie eindelijk erkend en vereeuwigd is op Wikipedia. Ook de explainability van AI wordt doorontwikkeld, waardoor

lees verder
baas maakt chatbots inzetten nu nog laagdrempeliger

blogpost

baas maakt chatbots inzetten nu nog laagdrempeliger

Na de lancering van ons chatbotplatform baas | bots as a service hebben we natuurlijk niet stil gezeten. Nieuwe features toegevoegd, meer talen, nieuwe startpakketten (AVG, Scholen). Wat minder zichtbaar hebben we onder de motorkap ook het selfservice proces verder

lees verder
feedback