ben jij een bot or not?

Een bot is een computerprogramma dat op een autonome manier taken kan uitvoeren die normaal door mensen uitgevoerd worden. De bot kan bijvoorbeeld een computerspel spelen, een webpagina raadplegen, chatten, of een bericht op een site plaatsen. (Wikipedia)

Met bovenstaande definitie zijn we al een heel eind, ik wil hier kijken naar de vraag:

Wat onderscheidt andere vormen van automatiseren van een bot ?

Neem bijvoorbeeld onderstaande twee linkjes:

(1) https://www.google.com/search?q=what+is+a+bot vs (2) http://lmgtfy.com/?q=what+is+a+bot

Als (1) Google geen bot is en (2) “let me google that for you” wel? Wat is dan het verschil? Het gaat er denk ik om dat een bot een actie verricht die je als “normaal” mens ook zelf zou kunnen doen.  Ik sluit hiermee dus een aantal techneuten uit want je zou kunnen zeggen opslaan van gegevens in een database is ook iets dat een mens zelf zou kunnen doen. En ja er zijn mensen die een SQL query kunnen schrijven en daarmee zelf een regel in een tabel in een database kunnen toevoegen. Toch noemen we programma’s die via een (web)toepassing uiteindelijk gegevens in een database stoppen geen bots. Bots beperken zich ook tot de digitale wereld, als het om de fysieke wereld gaat dan hebben we het over robots. Dus eigenlijk kun je bots beschouwen als een digitale assistent (niet helemaal zie hieronder) die taken uitvoert die je zelf ook zou kunnen uitvoeren (en waarvoor dus ook al een digitale omgeving beschikbaar is).

Voorbeelden

Een chatbot is dan een bot die de taak uitvoert van een persoon die vragen op zich af krijgt. Je zou ook iemand kunnen hebben achter Skype die heel snel kan lezen en heel snel kan typen om zo honderden gebruikers tegelijkertijd van standaard antwoorden te voorzien.

  • Een captionbot (https://www.captionbot.ai/) vertelt jou wat er in een foto staat. Dit kun je ook zelf, maar kun je het ook voor duizenden foto’s achter elkaar?
  • Een vertaalbot (bijvoorbeeld in Skype) vertaalt “on the fly” de ingetikte tekst. Je kunt ook zelf de tekst kopiëren en plakken in Google Translate, dan je antwoord bedenken, dit intikken in Google Translate , de andere kant op vertalen en dan het resultaat uit Google Translate kopiëren en plakken in je chatvenster.
  • Een veilingbot: die houdt in de gaten als de veiling bijna afloopt en biedt dan nog op het laatste moment om de buit binnen te halen. Je had ook zelf een webpagina open kunnen hebben en op “plaats een nieuw bod” klikken om 23:59 uur.
  • Een tweetbot: deze bots houden je twitterstream in de gaten en kunnen bijvoorbeeld automatisch retweeten als jouw twitterhandle in een bericht voorkomt. Of iets minder vriendelijk: bots die trending hashtags “spammen” met eigen boodschappen die niets met de hashtag te maken hebben.

Relatie met andere technologie

Zijn de serverless oplossingen (IFTT, Azure Functions, IBM Cloud Functions) dan misschien ook bots? Het is eerder andersom, je kunt een bot maken in zo’n omgeving, maar niet alles wat serverless is, is ook een bot.

Hebben bots altijd een AI component?

Sommige chatbots gebruiken machinelearning modellen om te begrijpen welke vraag er nu wordt gesteld, sommige gebruiken ook machinelearning modellen om een antwoord te genereren. Andere gebruiken Natural Language Processing om de vraag te begrijpen. Een captionbot gebruikt een machinelearning model om te bepalen wat er in de foto staat. Maar de veilingbot gebruikt gewoon een regel: ALS de huidige prijs lager is dan de prijs die ik wil bieden EN de veiling is over 1 minuut afgelopen DAN breng een bod (no pun intended) uit. Hetzelfde geldt voor de tweetbots.

Zijn alle mobile apps misschien dan bots ? Is het een kwestie van een ander label?

Zeker niet, mobiel bankieren bevat componenten die lijken op het schrijven van je eigen SQL statement en daarnaast wordt ook nog eens je identiteit bevestigd via technische methoden als two-factor-authentication.

Kun je bots dan alleen gebruiken in een chat omgeving?

Toegegeven, dit is wel de meeste voorkomende verschijningsvorm. Facebook wil graag dat je een bot maakt die via Messenger gebruikt worden (om het WeChat succes uit China te kopiëren ?!). Hetzelfde mechanisme kun je toepassen in Slack, Skype, WhatsApp, etc…

Toch zie je ook bots op websites of mobiele toepassingen.

Is Alexa, Siri, Cortana of Google Assistant misschien een bot?

Ik denk wel dat het in de definitie past, maar dat we hier een “ondersoort” hebben die we “Digital Assistant” noemen. Het onderscheid zit hem dan toch in de intelligentie en de hoeveelheid aan verschillende taken die deze ‘super’-bots aankunnen. De genoemde assistenten hebben allemaal wel een AI component en zijn breed inzetbaar, waar bots een specifieker doel dienen. Uiteraard kunnen deze assistenten wel gebruik maken van bots,  dat noemen we dan skills of actions. En natuurlijk zijn hier ook voorbeelden te verzinnen die geen bots zijn, maar het overlapt behoorlijk.

Ben je een bot or not ?

Ik vind het lastig om met een andere definitie te komen dan die Wikipedia al heeft. Hoewel het voor de toegevoegde waarde niet uitmaakt of iets een app, bot, of digitale assistent is, is het belangrijk om een gedeeld beeld te hebben met wat we bedoelen met een bot. Dat voorkomt hopelijk spraakverwarring en geeft een beter beeld van wat je van een bot mag verwachten.

Welcome to HCL!

blogpost

Welcome to HCL!

[Dutch below] For the past 28 years, e-office has been working on the development of digital workspaces, including IBM Notes and -Connections. As of July 1st this year, these services and more have been acquired by HCL. Who is HCL

lees verder
Back to school met Office 365!

blogpost

Back to school met Office 365!

Office 365 biedt prachtige mogelijkheden voor elke moderne organisatie die samenwerken en kennisdelen hoog in het vaandel heeft. Toch zien we dat vooral e-mail en chat goed gebruikt worden en dat gebruik van de overige applicaties achterblijft. Ook bij onderwijsinstellingen

lees verder
feedback