Bluemix: applicaties maken voor dummies

Nog niet zo lang geleden heb ik op de website het profiel van collega René Paul aangepast met de toevoeging #Bluemix. Voelde toch beetje raar, je voorziet je collega van een tag terwijl je niet eens weet wat het is. Ja iets met IBM, dat wist ik dan wel. Op mijn twitter timeline zag ik heel wat dingen voorbij komen hierover; innovatie, PaaS (platform as a service), cloud. Maar wat is het nu?
Op woensdag 15 april ben ik aangeschoven bij de (niet technische) kennissessie IBM Bluemix bij ons op kantoor. Bluemix is een platform om op een  gemakkelijke manier een applicatie te bouwen en te beheren.

Voorheen had je vaak veel middelen én tijd nodig om applicaties te bouwen. En nu? Je klapt je laptop open met een internetverbinding: bouwen maar!

apps are everywhere
Mobiel, tablet, pc, horloges! Je zal mee moeten met de tijd en je concurrenten. Een van de boodschappen van IBM is: houd je bezig met je business en “huur de rest”, zonde om zoveel tijd aan ontwikkelen te besteden. De businesss gaat zo snel dat het vaak niet bij te houden is wat je concurrenten/concullega’s doen. Gevolg is dat je dan achter de feiten aan loopt. Snelheid! Dat kan met gebruik van Bluemix.

Alle open source kan draaien met Bluemix. Er is een samenwerking met Microsoft om ook .net te laten werken. Er zit pushnotificatie in, een zoek/vraagfunctie. Er bevindt zich een mega-catalogus met oplossingen en diensten. Als ik het menu bekijk zie ik: cloud foundry, docker en openstack: open compute technologies. integratie and api management. Geen idee wat het allemaal inhoudt, maar goed, ik ben dan ook geen developer.

alles in de cloud!
Ik proefde bij enkele andere deelnemers wat weerstand met betrekking tot de oplossing in de cloud: hoe veilig is het? Michel Splint haalde alle twijfels weg. Je hebt namelijk meerdere opties. Kies je voor Bluemix dedicated, dan draait jouw applicatie bij IBM te Amsterdam. Nieuw is bluemix local, een on premise oplossing. Alle combinaties zijn mogelijk! Hoe cool? Je hebt een app draaien op je eigen server maar maakt dan toch gebruik van een cloud service. It’s all in the mix.  En voor de echte developers die graag knutselen met infrastructuur, zijn er containers of virtual machine.

Watson
En natuurlijk, daar is Watson! Die kan tegenwoordig niet meer ontbreken. Ik vraag, Watson geeft antwoord. In de catalogus van Bluemix zie je allemaal stukjes Watson terug. Denk aan de service om in je app te kunnen praten. Je stelt hardop je vraag en Watson (je pc) geeft het antwoord door dit hardop te zeggen.

voorbeelden
Michel laat ons aan de hand van wat voorbeelden zien hoe Watson nu precies werkt.cognitoys Cognitoys laat je kind leren via een speelgoed dinosaurus (filmpje).  Aan de hand van het type vragen die het kind stelt aan deze dino en de verhalen die het vertelt, kan Watson dit vertalen naar een leerprogramma om het kind verder te ontwikkelen en uit te dagen. Eén nadeel, Watson spreekt voorlopig alleen Engels en Spaans. Hij krijgt wel Japanse en Franse les. Duimen dat dit ooit ook in het Nederlands beschikbaar komt.

Twitterwereld: een app gebouwd in bluemix. Je ziet een wereldkaart, typt een zoekwoord en je ziet gelijk waar in de wereld er allemaal getwitterd wordt over dat specifieke woord. We namen als voorbeeld maar even Hillary;-) Twitter wordt overigens ook aangeboden binnen bluemix menukaart om toe te voegen aan je applicatie.

Heb je twitter en wil je weten met wie je te vergelijken bent, dan moet je eens naar http://your-celebrity-match.mybluemix.net gaan. Je vult je twitternaam in en voila!twitter watson

Alles is transparant binnen IBM Bluemix. In het menu zie je “community”, daar kan je al je vragen neer leggen. Er zijn inmiddels zoveel communities actief, dat er altijd iemand antwoord op je vraag kan geven. Verder zijn alle prijzen inzichtelijk voor het gebruik van bluemix, de eerste 30 dagen is gratis zodat je op een laagdrempelige manier kennis kan maken. Kosten voor de infrastructuur: pay as you go, pay as you use. Aantal services zijn ook gratis. Oh ja, IBM managed, niet de klant. Dus alle upgrades verlopen via IBM, je hoeft er niets voor te doen.

voordelen
Lagere kosten, focus op business, innovatie en security! Keuze van runtime, je kan het gewoon bouwen op het platform je gewend bent te gebruiken. Nog één groot voordeel: het draaien van de applicatie past zich aan aan de vraag. Dus geen paniek dat je applicatie ineens uit de lucht  is wanneer je ineens trending topic bent.

Nog iets leuks: wegwerp software/guerilla apps. Huh? Gelukkig, mijn collega René legt het uit. Het zijn applicaties met een korte levensverwachting, denk aan apps om in te zetten bij een event, registratie van bezoekers, Koningsdag actie, enzovoort. Je gebruikt het op korte termijn en dan hoppekee in de trashcan!

IBM heeft echt nagedacht over het design. Het is overzichtelijk, strak, modern en nodigt echt uit om ermee aan de slag te gaan. En waarom het wiel opnieuw uitvinden als alles aangeboden wordt?! Ik ben overtuigd. Als “no-nerd” durf ik het aan om een applicatie te bouwen binnen Bluemix.

Jij ook?

mei 22

event

IBM User Group event Engage in Rotterdam

Engage is de Benelux-brede User Group van IBM Collaboration solutions en analytics. Op 22 en 23 mei organiseert Engage een groot event in Rotterdam en e-office is erbij! Tijdens het event heb je keuze uit verschillende sessie over onderwerpen als Business

lees verder
bij Frank op de Bank #1

blogpost

bij Frank op de Bank #1

Onze collega Frank van Attekum presenteert: bij Frank op de bank! Iedere aflevering schuift een andere collega aan om over zijn of haar expertise te vertellen.

lees verder
feedback