benchmarking als breekijzer

Laten we afstappen van het idee dat het invoeren van een intranet een technische oefening is. Een intranet moet bijdragen aan (een van) de organisatie doelstellingen. Dit betekent per definitie dat je analyse moet doen naar de belangrijkste stakeholders, omdat ze allemaal betrokken moeten zijn bij het ontwikkelen van het intranet. Een dergelijk onderzoek en bijbehorende benchmarking brengt de verschillende stakeholders samen. In combinatie met een juiste set aan vergadertechnieken kan je een gezamenlijk beeld ontwikkelen, dat de basis vormt van een gedragen programma voor het intranet.

stakeholders
Het ontwikkelen van een intranet is niet de verantwoordelijkheid van een afdeling of een specifieke discipline. Het intranet is van en voor de organisatie en moet dus ook door de gehele organisatie gedragen worden. Niet als project, maar als programma. De vraag is hoe je alle stakeholders aan boord krijgt. Want, hoe zorg je dat directie, business, HR, finance, communicatie en IT aan tafel gaan zitten om samen keuzes te maken voor het corporate intranet?

praatplaat
Het antwoord: een gezamenlijke praatplaat waarin alle disciplines samenkomen. Wanneer je deze praatplaat ook nog eens vergelijkt met concullega’s (benchmarking) dan gaat er iets bewegen.

Wij hebben lang gezocht naar een dergelijke ‘praatplaat’ en gevonden! In een scorecard kunnen we via een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek onze klanten helpen om zichzelf te vergelijken met andere bedrijven uit hun industrie. Het onderzoek wordt nu 8 jaar uitgevoerd, er is dus meer dan genoeg vergelijkingsmateriaal.
De praatplaat brengt alle geisoleerde projecten en initiatieven samen. In een oogopslag wordt inzichtelijk of organisaties bezig zijn met het oplossen van louter pijnpunten of dat ze daadwerkelijk vormgeven aan een duidelijke strategie waarbij de digital workspace centraal staat.

inzicht
Uiteraard is het begeleiden van vergaderingen waarbij alle stakeholders aanwezig zijn al een vaardigheid op zich. Hiervoor kunnen verschillende vergadertechnieken worden ingezet om snel een gemeenschappelijk inzicht of beeld te krijgen. Uit onze ervaring blijkt dat het resultaat van het onderzoek, de praatplaat, je kan helpen om de verschillende projecten en initiatieven binnen je organisatie aan elkaar te verbinden tot een logisch geheel.

Wil je graag meer informatie over het onderzoek en de benchmarking, neem dan gerust contact op met mij of met een van mijn collega’s.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback