baby’s eerste woordje: “iPad”!

Dat zou wat zijn hè, als dat ooit zou gebeuren. Ik zou toch gek opkijken als mijn kleine nichtje of neefje dit als eerste woordje (dat toch vaak heilig is) zou uitkramen. Het zou wel kunnen, heb ik me laten vertellen. Vanaf de 7de of 8ste maand starten baby’s met het zeggen van fantasiewoordjes. Van maximaal twee lettergrepen. [ i ] – [ Pad ]. Het zou zo maar kunnen. Hoewel, het zou de wereld wel verbazen, denk ik.komst nieuwe generaties
Ach, ik verbaas me wel regelmatig. Bijvoorbeeld hoe de kleine koters onder ons met gemak al swipend op de iPad door de huiskamer gaan tijdens verjaardagen. Het blijft vaak alleen maar bij spelletjes, maar goed, ze groeien wel met dit soort technologieën op. En zij (lees: die kleine koters) komen uiteindelijk onze organisaties en bedrijven versterken. Denk eens aan wat voor schat aan kennis en (digitale) vaardigheden zij zullen meebrengen. Slimme oplossingen om met elkaar samen te werken, op afstand te communiceren of kennis te halen aan de andere kant van de wereld. Alsof het hun tweede natuur is. Ze weten niet beter.

werken in de 21ste eeuw
En ik zal heel eerlijk zijn. Ik kan eigenlijk bijna niet wachten tot het zover is. Als work21 en e-office zijnde houden wij ons onder meer bezig met de adoptie van slimme technologieën die bedrijven kunnen inzetten. Slimme tools waardoor medewerkers effectief en efficiënt kunnen (samen)werken. Hierdoor lopen we altijd een stap vooruit. Ik verbaas me dan ook regelmatig niet alleen over die kleine (digitale) koters, maar ook hoe er soms nog binnen organisaties wordt samengewerkt. Oud werken in nieuwe tijden. Hoe lang kan dat nog? In tijden waar economisch zaken op scherp staan.

slimme tools inzetten
Ik geloof er dan ook heilig in dat we door effectiever en creatiever met elkaar samen te werken de crisis kunnen oplossen. Ga eens tijdens vergaderen met een iPad aan de slag. Haal de huidige (laatste) versie van het bestand op vanuit een gedeeld systeem, in plaats vanaf een netwerkschijf (of nog erger: vanuit de mail). Maak digitaal notities, verwerk tijdens de vergadering de notulen door deze te streamen op een beamer en toon meteen de actie- en besluitenlijst. Dan kan iedereen vanuit de vergadering: gewoon weer aan het werk.

rondvliegende vogels enzo
En natuurlijk, er zijn altijd sceptici. “Een iPad is niets meer dan een gadget”. Dat klopt helemaal, als je de iPad louter inzet voor je mail, agenda, contacten en spelletjes voor de genoemde kids. Of een nog veel gehoorde opmerking, “iPads of laptops gaan tijdens onze vergadering van tafel. Iedereen zit alleen maar te mailen”. Mocht dat echt zo zijn, waar zegt dat dan iets over? Over de iPad? Over de cultuur binnen het team? Over de (“boeiende”) agendapunten? Hoe ging dat vroeger dan? Wanneer iemand ongestoord – naar buiten starend – zat weg te dromen? Kregen de rondvliegende vogels dan de schuld?

aandacht voor adoptie
Ontdek welke slimme tools je binnen de eigen organisatie kunt inzetten. Besteed aandacht aan de adoptie hiervan en laat je niet verleiden door de boodschap: “ons nieuwe systeem/tool/”gadget”, dat moeten onze medewerkers gewoon gaan gebruiken”. Is dat met mail wel gebeurd? Iedereen kan mailen, maar gebeurt het effectief of efficiënt? Soms moet je medewerkers aan de hand meenemen. Welke tools kun je gebruiken? Hoe zet je ze in? En hoe doe je dit slim? Net zoals die baby die als kleintje van de ene verbazing in de andere valt. Die vanaf jongs af aan wordt meegenomen en nieuwe dingen leert. Zo zal dat ook (moeten) gaan binnen organisaties met nieuwe tools.

Of.., tja, je kunt anders ook wel wachten hoor. Op die baby met “aangeboren” digitale vaardigheden die eraan komt. Maar het zou toch leuker (en verstandiger) zijn om nu alvast te beginnen?

Waterschap Vallei en Veluwe beheert vergunningen via Office 365

Klantverhaal

Waterschap Vallei en Veluwe beheert vergunningen via Office 365

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in hun werk. Het waterschap heeft 16 waterzuiveringsinstallaties die door

lees verder
working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
feedback