AskApp: eerste stap in het cognitieve tijdperk

De ene na de andere blogpost over de toekomst van werk en organisaties verwijst naar Artifical Intelligence, Machine Learning of Cognitive Computing. En hoewel ik dat enthousiasme deel, begijp ik ook dat niet iedereen zich hier meteen op stort. Er zijn immers genoeg andere technologieën die de aandacht verdienen; misschien is je organisatie volop bezig met de slag naar mobiel werken of naar de cloud. Of gaat het er om medewerkers beter, slimmer en ook veilig samen te laten werken.

cognitief: wat is het dan?

Dat Machine Learning (laat ik die term maar even kiezen), wat is dat nou eigenlijk? Het komt erop neer dat een computer op basis van historische gegevens leert en als resultaat uitspraken kan doen over een nieuwe situatie. Ik noem een aantal voorbeelden:

 • Ik wil aan de juiste mensen krediet verstrekken –> hoe hebben vergelijkbare mensen zich in het verleden gedragen. (California Institute of Technology)
 • Ik wil in een foto een auto, trein of vliegtuig herkennen –>  Ik heb een set foto’s als mens voorzien van labels (getagd) met de term: auto, trein of vliegtuig. Dit is gebruikt in Google Photos. Je gaat de machine als het ware trainen om iets te leren. Je kunt het hier zelf uitproberen.

Zodra de machine is getraind, kun je vragen stellen en dan (hopelijk) het juiste antwoord krijgen. Er zijn al een aantal voorbeelden:

 1. medische toepassing
  Ik heb bepaalde fysieke klachten –> hieruit volgt een diagnose
  Ik heb een diagnose –> hieruit volgt een behandelplan  (IBM Watson en oncology)
 2. verzekeringen
  Er is een bal door mijn ruit gegaan –> hieruit volgt een uitspraak over aansprakelijkheid en mogelijk hoogte van het bedrag
 3. experts
  Wie heeft ervaring met mobiele oplossingen voor de offshore industrie? –> hieruit volgt een persoon

Deze vragen en antwoorden zijn duidelijk domein-specifiek, want elke bedrijfstak gebruikt ander vocabulaire en kent andere vraagstukken. Dus als je aan de slag wilt met Machine Learning zul je een flink aantal voorbeelden voor jouw bedrijf moeten hebben waarvan de machine kan leren.

experts vinden

Zoals bekend gaat het bij e-office altijd om mensen en is de laatste voorbeeldvraag er eentje die we in de loop van de jaren op verschillende manieren hebben beantwoord. Toch gaat het altijd om het vinden van de juiste mensen zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn. Zo hebben we AskApp in ons portfolio,  een toepassing helpt bij het vinden van kennis in de hoofden van mensen. Je stelt een WIE vraag en het systeem gaat helpen om antwoord te krijgen. Als je AskApp een tijdje gebruikt bouw je dus vanzelf een verzameling van vragen die relevant zijn voor jouw domein én die een antwoord hebben. Dat is dus precies wat een machine nodig heeft om te kunnen leren.
Dus ook al denk je dat het cognitieve tijdperk voor jouw organisatie nog niet is aangebroken, begin alvast met AskApp zodat je straks deze belangrijke historische data beschikbaar hebt. Wacht niet, begin nu met AskApp.

Meer weten over cognitief en onze dienstverlening? Voorlopig stel je die vragen nog gewoon aan mij of aan mijn collega Arti Nokhai.

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
feedback