as above, so below; as below, so above

“as above, so below; as below, so above”

In deze hectische wereld, waar nauwelijks meer zekerheden te vinden zijn, zoeken we allemaal naar houvast. Zijn er zaken die de tand des tijds kunnen doorstaan en zich niet laten veranderen door nieuwe tijdperken?oervorm
Begin 90’er jaren stelden wij bij e-office voor onszelf de oervorm van samenwerken vast: “vier vrienden zittend om een tafel plannen samen een vakantie”. Dit is voor ons de oervorm, omdat wij denken dat dit de beste manier van samenwerken is. De vrienden kennen elkaar, vertrouwen elkaar, kunnen alles tegen elkaar zeggen, zitten op hetzelfde moment, in dezelfde ruimte en hebben een gezamenlijk doel. Tot nu toe kunnen wij iedere keer terugvallen op deze oervorm, wanneer wij op zoek gaan naar de vraag: “wat betekent samenwerken eigenlijk”.

complex, of toch niet
Soms lijkt het wel alsof onze wereld steeds complexer wordt en dat er maar weinig voor nodig is om je verloren te voelen. Ik heb geleerd dat de oplossing vaak dichterbij ligt dan je denkt. Wanneer je aanvaart dat alles om je heen uiteindelijk van hetzelfde basismateriaal is gemaakt – en dus in wezen ook op dezelfde manier reageert en interacteert – dan ligt de oplossing voor al je vraagstukken eigenlijk altijd voor het oprapen. Maar je moet het wel kunnen zien!

Om een groot complex vraagstuk op te lossen hoef je alleen maar iets ‘kleins’ en overzichtelijks te bestuderen, om zo de mechanismen ervan te doorgronden en die toe te passen op het grote complexe vraagstuk. Neem weer als voorbeeld ‘samenwerken’ in een grote organisatie. Super complex, maar de essentie van samenwerken kent iedereen en dat zou eigenlijk de norm moeten zijn.

Zaken als tijd- en plaatsonafhankelijkheid, geen vrienden zijn, gebruik van technologie, verschillende talen. Het maakt dat we de norm (de oervorm) niet kunnen halen. Maar je begrijpt wel wat die norm moet zijn en hoe het zou moeten werken.

oude wijsheid
“As above, so below; as below, so above”, is een wijsheid die 3000 jaar geleden is bedacht en opgeschreven door Egyptenaren (Hermetica). In het Nederlands “zo boven zo onder, zo onder zo boven”. De Egyptenaren bedachten dat door het bestuderen van de zandkorrels in de woestijn je kan begrijpen hoe de planeten in het heelal zich tot elkaar gedroegen. Dat ze voor die tijd onbegrijpelijk veel kennis hadden van astronomie, weten we zeker en is eigenlijk onverklaarbaar.

Zelf pas ik onder andere deze wijsheid zoveel mogelijk en naar eigen vermogen toe. Omdat het mij helpt om ‘groter’ gedrag te begrijpen in deze roerige tijden. Hiervoor heb ik mij aangeleerd om goed te kijken naar kleine dingen. Dingen die mensen doen, wat ik zie als ik voor het eerst bij een klant kom, hoe iemand reageert in het verkeer, in een vergadering. Het vertelt zoveel over die persoon of organisatie en het vertelt ook iets over de grotere verbanden, de lange lijnen.

voorbeeldje
Probeer je eens voor te stellen dat er twee kleine jongetjes in een kamer zitten. Het ene jongetje is rijk, dik, lui en heeft alle snoepjes en speeltjes van de wereld. Het andere jongetje heeft helemaal niets. Wat denk je dat er de komende jaren gaat gebeuren?

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback