ambidexterity

Gisteren heb ik geluisterd naar een voordracht van professor Bertrand Moingeon. Zijn verhaal ging onder andere over ‘Strategic Ambidexterity’, wat in mijn beeld zoveel betekent als het samenbrengen van Yellow en Blue in een organisatie. Het was een zeer interessante avond. De ‘Learning Organization” is volgens hem een organisatie waar operational excellence en innovatie samenkomen.

operational excellence
Voorafgaand aan de sessie hadden de deelnemers een enquête ingevuld met stellingen van de professor. Uit deze enquête bleek dat 80% van de deelnemers dagelijks bezig is met het managen van operational excellence. Het ging om een bijeenkomst van 60 directeuren. Een andere vraag was wat het belang van innovatie voor de deelnemers was. Je begrijpt het al, iedereen vond het belang van innovatie hoog en vonden ook dat ze daar goed mee bezig waren.

En toen begon het interessant te worden. Door een paar kleine oefeningetjes bleek al snel dat de mindset van de gemiddelde directeur getrained is in het structureren en optimaliseren. Dat Lean Six Sigma hoog in het vaandel staat aangeschreven en dat de meesten innovatie op dezelfde manier aanvliegen als het organiseren van de processen.

mindset
Professor Moingeon gaf vervolgens via vele voorbeelden aan dat het managen van processen een compleet andere mindset nodig heeft dan het faciliteren van innovatie en creativiteit. Als voorbeeld werd een interview getoond met een innovatie manager van 3M. Hij vertelde dat met name Black Belt Lean Six Sigma gecertificeerde managers (Six Sigma is een kwaliteitsprogramma ontwikkelt door Motorola waarbij het aantal fouten tot bijna nul gereduceerd wordt.) niet konden begrijpen dat ze in het innovatie-proces fouten mogen maken. De 3M-manager zei nog net niet dat zijn medewerkers fouten moeten maken om tot nieuwe inzichten te komen. Ook begrepen ze niet dat er geen vijf-jarenplan aan de innovatie ten grondslag lag en dat deze innovators in hun ogen maar wat deden.

Wat in ieder geval duidelijk werd is dat managers die operation excellence als hun vak zien, zich moeilijk kunnen inleven in de wereld van innovatie. Gelukkig was wel iedereen het er mee eens dat innovatie, brainpower, voor ieder bedrijf nodig is om te kunnen overleven. Maar hoe dan? was de vraag. Daarover zal ik later nog een aanvullende blog schrijven.

reframen
Een interessant onderdeel van de avond was ook het ‘reframen’. We kregen een opdracht om met drie rechte lijnen, zonder de punt van je potlood van het papier te halen, alle negen punten die in een vierkant van drie bij drie waren georganiseerd, te raken. Wat je dan ziet is dat iedereen gaat proberen. Hij noemt die manier van leren ‘single-loop learning’. Je hebt een idee, en een verwachting, je probeert het en ziet dat de uitkomst niet gelijk is aan je verwachting. Je probeert het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer.

Om de oplossing te vinden is het nodig aan de onbewuste aannames die je blijkbaar hebt aan te spreken en te wijzigen. In het geval van de drie lijnen waren de onbewuste aannames dat je binnen het vakje blijft en dat de lijnen recht over de punten gaan. Wanneer je echter die uitgangspunten of aannames, die niemand je trouwens heeft verteld, aanpast dan kan kom je wel tot een oplossing. Moingeon noemt dit double-loop learning. (Om volledig te zijn, Moingeon verwijst hierbij naar Argyris C. en D. Schön (1978, 1996) Anders gezegd, we werken blijkbaar allemaal volgens vaste patronen en daarom is het vaak zo moeilijk om oplossingen te vinden die zijn ontstaan vanuit dit oude denkpatroon. Dus ook voor de mindset van mensen die getrained zijn in operational excellence wanneer ze zich ineens met innovatie moeten bezighouden.

Edward de Bono
Toen ik dit gisteravond aanhoorde, moest ik ook gelijk denken aan Edward de Bono. Aan het begin van mijn ondernemerschap heb ik veel boekjes van hem gelezen. Hij leert je dat je het grootste deel van de dag handelt volgens vaste patronen. En dat is maar goed ook want anders wordt je gek van de informatie die je moet verwerken. Maar hij leert je ook hoe je uit die patronen kunt stappen om op die manier tot nieuwe oplossingen te komen. Zeer de moeite waard om te lezen trouwens.

woord
Het is mijn overtuiging, zeker ook weer na mijn ervaringen van gisteravond, dat wanneer iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor deze wereld leert te reframen of double-loop learning zoals Moingeon dat noemt, we veel problemen zullen oplossen. Het helpt echt om tot nieuwe inzichten te komen. Een simpele aanpak van de Bono om tot nieuwe ideeën te komen, is dat je een boek pakt en zonder te kijken een zelfstandig naamwoord aanwijst op een willekeurige bladzijde. Gebruik dat woord en begin vrij te associëren. Ik heb er een voor je gekozen:

Ambidexterity

de magie van de cloud

blogpost

de magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit "verwondering", soms "vrees" maar zelden "onverschilligheid" geweest zijn. Welke emoties komen er

lees verder
ik kies voor IBM!

blogpost

ik kies voor IBM!

Met bijna 20 jaar IBM ervaring op mijn curriculum vitae werd het weleens tijd dat ik uitleg waarom ik iedere keer weer kies voor IBM. En waarom ik IBM trouw blijf. IBM Global is zeer innovatief in zijn doen en

lees verder
working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
feedback