zeven tips voor meer vitaliteit op de werkvloer

Laatst was ik op een congres over duurzame inzetbaarheid van medewerkers,  georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding voor dit congres: van alle werknemers in Nederland heeft 41% last van werkstress en 13% een burn-out. Dat maakt dat het  verbeteren van veerkracht, weerbaarheid en mentale en lichamelijke vitaliteit bij veel organisaties op de agenda belandt.

Nu hoor ik je denken, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, wat heeft dat met e-office te maken?
Alles. Bij e-office geloven we namelijk in de Kracht van Mensen. Wij willen mensen helpen hun volle potentie te ontwikkelen en het optimale uit hun talenten te halen. Mensen helpen groeien waardoor vervolgens ook het bedrijf groeit. Nu doen we dat bij e-office door mensen beter met elkaar te laten samenwerken en kennis te delen.  Maar wil je een vitale organisatie zijn die kan inspelen op veranderende (markt)omstandigheden dan heb je naast technologie om beter samen te kunnen werken, ook vitale mensen nodig.  Alleen als je vitaal bent kan de creativiteit, kennis en het talent optimaal stromen.

Op het congres maakte Jochem Uytdehaage een leuke vergelijking met de topsport. Daar traint men veel, speelt een wedstrijd om vervolgens weer te herstellen en te trainen voor de volgende wedstijd. In het bedrijfsleven zijn we voornamelijk bezig met het spelen van de wedstrijd en weinig met trainen of met herstellen. En door Het Nieuwe Werken vervagen die grenzen nog meer. Gelukkig droeg Jochem een aantal oplossingen aan, waar ik me helemaal in kan vinden:

1.    Ga mediteren: we kunnen namelijk niet waarnemen en denken tegelijk. Dus denk je teveel, ga dan terug naar je waarneming op dat moment.
2.    Zorg voor tijd met ongestoorde aandacht. Als je aandacht wordt getrokken, duurt het 7-10 minuten voordat je weer met je aandacht terug bent bij waar je mee bezig was. Dit kost erg veel energie.
3.    Eet goede voeding die je lijf voedt in plaats van vult en zorgt voor meer energie.
4.    Zorg voor voldoende slaap.

Ik wil daar zelf nog drie tips aan toevoegen:
5.    Zorg voor een doel in lijn met je bezieling, dan verspil je weinig energie.
6.    Ga op zoek naar positieve berichten en humor: lachen en positief denken verminderen stress en zorgen voor meer vitaliteit.
7.    Maakt een lijstje met jouw top 10 prioriteiten, waar je je tijd en aandacht aan wilt besteden. Wedden dat TV kijken niet hoog scoort.

Bedrijven die nu al inzetten op meer vitaliteit op de werkvloer hebben straks gezonde en vitale medewerkers die de uitdagingen van de 21-ste eeuw aankunnen.
Dus allemaal aan de slag met vitaliteitsmanagement binnen je organisatie!  En binnenkort meer over dit onderwerp.

vrijheid en technologie in podcast #6

Podcast

vrijheid en technologie in podcast #6

Ook in de working-out-loud podcast #6 praten de heren over technologie, mens en organisatie. Dit keer ging het onder andere over je eigen bacteriën meenemen naar je werkplek, en hoe verhoudt Delve Aanlytics zich tot je eindejaarsgesprek? (meer…)

lees verder
reanimatie SharePoint: denk na over adoptieaanpak!

blogpost

reanimatie SharePoint: denk na over adoptieaanpak!

Begrijpt de organisatie wel waarom SharePoint wordt ingezet? Bij de introductie van SharePoint als samenwerkingsplatform wordt vaak wel enthousiast gecommuniceerd met iedereen in de organisatie. En een knoppentraining zit vaak ook nog wel in het project. Maar wat als

lees verder
WTS Energy: flexibel in de cloud met Office 365

Klantverhaal

WTS Energy: flexibel in de cloud met Office 365

WTS Energy is een snel groeiend, internationaal bedrijf actief in detachering, werving & selectie en payrolling voor de olie-, gas en energieindustrie. Naast het hoofdkantoor in Den Haag heeft WTS Energy o.a. vestigingen in Dubai, Abu Dhabi, Nigeria, Houston en

lees verder
dan hoor je het ook eens van een ander…

blogpost

dan hoor je het ook eens van een ander…

Onlangs hebben we weer eens mogen ervaren hoe waardevol samenwerken kan zijn. Niet alleen met je collega’s, maar ook met je relaties. e-office en work21 werken onder één dak, maar we treffen elkaar ook bij onze opdrachtgevers. De ene keer

lees verder
feedback