5 x nieuw in Dynamics 365 for Sales

Deze herfst wordt weer een nieuwe release van Dynamics 365 uitgebracht, versie 9.1. Er is veel nieuws: de pdf met release notes omvat ongeveer 300 pagina’s. In deze blogpost concentreer ik me daarom op Dynamics 365 for Sales; de wijzigingen met betrekking tot dit onderdeel zijn te overzien.

Belangrijke wijzigingen voor deze release met betrekking tot Dynamics 365 for Sales zijn:

  1. Playbooks

Playbooks is een nieuwe optie, waarmee verkoopactiviteiten die vaker voorkomen geautomatiseerd kunnen worden en waarmee gereageerd kan worden op gebeurtenissen in de markt.

In feite is een Playbook een set van voor gedefinieerde activiteiten (taken, afspraken en dergelijke) voor een bepaald scenario, die van start gaan vanaf het moment dat het Playbook wordt gestart.

Een voorbeeld is het vernieuwen van een bepaald type contract, waarvoor altijd documenten moeten worden herzien, detailafspraken moeten worden gemaakt, leveranciers gebeld, en dergelijke. Deze activiteiten kunnen samen in een Playbook worden opgenomen.

Playbook templates worden gemaakt en gepubliceerd door iemand met de ‘Playbook manager’ rol, voor een of meer record types.  Personen met de ‘Playbook gebruiker’ rol kunnen bij een record, als er minimaal één gepubliceerd Playbook voor dit record type is, het gewenste Playbook starten. Als de activiteiten voor een Playbook zijn afgerond, kan de gebruiker het Playbook als voltooid markeren.

Groot voordeel van een Playbook is dat activiteiten op een consistente manier worden gemaakt.

 

  1. Verdere integratie met LinkedIn

LinkedIn wordt verder geïntegreerd met Dynamics 365. Er zullen meer LinkedIn Sales Navigator besturingselementen beschikbaar zijn, en voor het eerst zijn deze aan te passen en bijvoorbeeld te gebruiken in Business Process Flows.

De LinkedIn Insights kunnen informatie bieden met betrekking tot:

  • Basisgegevens over bedrijven, inclusief omvang, bedrijfstak en locatie.
  • Basisgegevens over personen inclusief naam, bedrijf, positie en jaren ervaring.
  • Nieuws met betrekking tot bedrijven / personen.
  • LinkedIn relaties die de hele organisatie en de gecombineerde netwerken omvatten.
  • Aanbevelingen voor personen die een lead kunnen zijn of die een belangrijke rol in een organisatie spelen.

 

  1. Unified Client Interface verbeteringen

De Unified Client Interface (UCI) is geïntroduceerd in Dynamics 365 versie 9. Deze UCI gebruikt responsive designtechnieken om een uniforme interface te bieden op elk device en schermgrootte. Daarnaast biedt de UCI de mogelijkheid om eenvoudig nieuwe app modules samen te stellen, waarmee voor verschillende gebruikersgroepen een verschillende interface geconfigureerd kan worden.

De UCI bestaat naast de reeds bestaande ‘classic’ Web interface, maar wordt door veel organisaties (nog) niet gebruikt. In de nieuwe versie zijn een groot aantal tekortkomingen van de eerste UCI-versie opgelost, bijvoorbeeld met betrekking tot het sharen van records of het uitvoeren van on-demand workflows.

Volgens Microsoft zullen er ook functies alleen voor de UCI beschikbaar komen, dus niet voor de ‘classic’ Web interface. Uiteindelijk zal in de toekomst de UCI de enige interface worden.

 

  1. Relationship Assistant (AI)

De Relationship Assistant is al enige tijd als preview beschikbaar. Het is ontworpen om sales teams te helpen hun verkoopkansen te managen. Nieuwe Relationship Assistant kaart types kunnen nu via de Software Development Kit worden gemaakt, waarmee ook de Relationship Assistant uitbreidbaar is geworden.

 

  1. Integratie met Microsoft Teams (publieke preview)

Microsoft Teams is dé applicatie van Microsoft om te communiceren, content te delen en samen te werken. Vanuit Microsoft Teams kun je communiceren via chat, telefoongesprekken en online vergaderingen, het vervangt daarmee Skype for Business. Met Microsoft Teams werk je daarnaast samen aan en deel je je bestanden met Office 365-apps zoals Word, Excel, PowerPoint, OneNote, SharePoint en Power BI.

Met de integratie van Dynamics 365 for Sales en Microsoft Teams is het mogelijk individuele verkoopkansen vast te leggen bij een Team dat is gekoppeld aan de toekomstige deal. Gebruikers van Microsoft Teams, zelfs als ze geen Dynamics-gebruikers zijn, hebben toegang tot de belangrijkste details van deze records zonder de Teams-interface te verlaten. Ook kunnen gebruikers bijvoorbeeld naadloos marketingmateriaal delen en samen met het volledige team ontwikkelen vanuit Dynamics 365 of Microsoft Teams. Bestanden worden op één centrale locatie opgeslagen, waardoor het hele team eenvoudige, consistente en veilige toegang tot de meest recente documenten heeft.

 

 

Persoonlijk ben ik het meeste gecharmeerd van de integratie van Dynamics 365 met Microsoft Teams. Tot nu toe wordt Dynamics 365 vaak als een op zichzelf staande silo binnen Office 365 beschouwd, maar door deze integratie wordt dat hopelijk anders.

Opzetten van de integratie is eenvoudig: bij een kanaal (channel) in een Team kan als Connector gekozen worden voor Dynamics 365. Daarna bijvoorbeeld een klant, potentiële klant of verkoopkans gekozen kan worden, waarvan de gegevens in het kanaal gepresenteerd moeten worden.

NB. De publieke preview voor de integratie van Dynamics 365 for Sales en Microsoft Teams staat op dit moment gepland voor november 2018. De benodigde connector is op dit moment nog niet algemeen beschikbaar.

De zomer van het digitale werkplezier met Office 365

blogpost

De zomer van het digitale werkplezier met Office 365

Goede medewerkers zijn schaars en dus zijn organisaties sterk gericht op het behouden van mensen. De Employee Experience staat in veel beleidsplannen centraal. De bedrijfsfysio, gezond eten bij de lunch, yoga, meditatie en andere sportfaciliteiten: bedenk het maar. De focus

lees verder
feedback