vijf vragen over thuiswerken

Vorige week werd bekend dat de medewerkers van Yahoo met ingang van 1 juni niet meer (structureel) mogen thuiswerken. De media staan er bol van.
Reden voor het besluit is onder andere dat de snelheid en kwaliteit van het werkt achteruit zou gaan als mensen thuiswerken. En dat creativiteit alleen gedijt wanneer mensen elkaar (op kantoor) ontmoeten.

Dat de thuiswerkende medewerkers boos zijn, verbaast me niet. En ook bekruipt me het gevoel dat er meer achter dit besluit zit. Daarover wordt in de media dan ook gespeculeerd. Maar het hele verhaal roept vooral een aantal vragen op.

1. Moet je echt bij elkaar zitten om tot briljante nieuwe ideeën te komen?
Toegegeven, innovatief zijn, dat doe ik over het algemeen niet thuis achter mijn bureau. Maar geforceerd mensen bij elkaar zetten lijkt me ook geen garantie voor succes. “Zo mensen, samen zitten en laat de ideeën nu maar komen!”
Mijn beste invallen ontstaan niet op commando, maar op de meest vreemde tijden en plaatsen. Ja, meestal wel in gezelschap, waar je al brainstormend tot interessante ideeën komt.
Maar die ideeën moet je ook uitwerken, je moet research doen. En dat kan toch prima thuis (buiten kantoor)? Persoonlijk kan ik thuis vaak veel geconcentreerder en sneller werken dan op kantoor, waar het vaak gonst van activiteit en afleiding dus op de loer ligt. Voorwaarde is wel dat je thuis een rustige plek hebt om je werk te doen.

2. Wat gebeurt er als er teveel vanuit huis wordt gewerkt?
Overigens ben ik wel van mening dat je niet uitsluitend thuis moet werken, wil je goed ‘aangehaakt’ blijven. Door met regelmaat op kantoor te werken, blijf je op de hoogte van wat er speelt, is spontane interactie mogelijk en stimuleer je het gelukkige toeval dat bij de koffieautomaat of tijdens de lunch tot nieuwe inzichten of een goed idee leidt.

Ik zie snelheid, kwaliteit en creativiteit niet direct toenemen wanneer mensen meer aanwezig zijn op kantoor. Ik denk dat een andere factor hiervoor meer bepalend is, namelijk betrokkenheid van de medewerkers.
Daarom is het naar mijn mening goed dat medewerkers regelmatig op kantoor zijn. Door alles wat je daar mee krijgt, ben je meer betrokken bij je werk en bij je collega’s. En dat stimuleert interactie en creativiteit.

3. Maar moet je het thuiswerken daarom verbieden?
Met de huidige technische hulpmiddelen en sociale media hebben we altijd en overal toegang tot onze bedrijfssystemen, kunnen we contact leggen met onze klanten en collega’s en kunnen we op afstand vergaderen en samenwerken. Ik vraag me af of ze daar bij Yahoo dan geen gebruik van maken.

Wellicht heeft Yahoo niet de juiste afspraken gemaakt met de thuiswerkende medewerkers. Waardoor het niet inzichtelijk is waar mensen mee bezig zijn.
Welke rol spelen de leidinggevenden van deze medewerkers? Is het resultaatgericht leidinggeven nog niet geïntroduceerd, of speelt hun controledrift hen parten? Blijkbaar hebben zij het virtuele koffiedrinken nog niet onder de knie.

4. Is activiteit gestuurd werken een antwoord?
Van mij mag het recht om thuis te werken best ter discussie worden gesteld. Als alternatief kun je het dan mogelijk maken om activiteit gebaseerd te werken. Zodat ik de beste werkplek, het juiste gezelschap en passende hulpmiddelen kan kiezen voor de activiteit die ik moet uitvoeren, om het beste resultaat te bereiken met de mogelijkheden die ik tot mijn beschikking heb.

Dat kan betekenen dat ik thuiswerk, omdat ik daar lekker ongestoord kan werken aan een presentatie. Of juist dat ik naar kantoor ga, omdat ik daar de collega’s tref om van gedachten te wisselen over een nieuw te ontwikkelen product. En dat ik soms via een videoverbinding vergader, als door een volle agenda of barre weersomstandigheden reizen me te veel tijd kost. Of dat ik juist mijn mail wegwerk op mijn smartphone, terwijl ik per trein van A naar B reis.
Misschien niet de ideale plek om te werken, maar een nuttige besteding van de reistijd, waardoor ik lekker op tijd kan gaan tennissen. Waarna ik weer fit deelneem aan een online discussie of een vraag kan stellen op een forum en zo vanaf de bank nog even een bijdrage lever.

5. Zijn goede afspraken alleen voldoende?
Activiteit gebaseerd werken geeft mensen de mogelijkheid en de middelen om overal en altijd betrokken te zijn. Betrokken mensen kunnen sneller en beter werk leveren. En kunnen altijd en overal een creatieve bijdrage leveren. Maar niet op commando.
Daarom is het ook van belang dat de leidinggevende het vertrouwen heeft dat zijn medewerkers in staat zijn om een afgewogen keuze te maken uit de mogelijkheden. En dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over het gewenste resultaat en de gewenste aanwezigheid.

Thuiswerken verbieden? Prima! Maar laten we dan ook stoppen met gedachteloos naar kantoor te gaan om ons af te laten leiden van het werk dat echt gedaan moet worden, en stoppen met het elkaar opleggen om het halve land af te reizen om een vergadering van een uur bij te wonen. Er zijn betere methoden om snel, goed en creatief je werk te doen!

AskApp: de optimale inzet van brains

Klantverhaal

AskApp: de optimale inzet van brains

Natuurlijk weet je precies welke kennis en expertise jouw collega’s hebben, waar ze goed in zijn en wat er in hun hoofd omgaat. Hierdoor ontwikkelt jullie organisatie zich razendsnel; als er een goed idee is en je hiervoor aanvullende hulp

lees verder
OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Klantverhaal

OOZ: digitale werkplek voor 41 scholen

Met 41 scholen, meer dan 1400 medewerkers en ruim 11.000 leerlingen is OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) een grote netwerkorganisatie in de regio Zwolle. Om onderlinge kennisdelingen en samenwerking te vergemakkelijken is een portaal ingericht op basis van

lees verder
feedback