5 tips voor minder stress en meer balans

Stress is een oeroude reactie gericht op overleven. Vroeger was stress eenvoudig en zelfs noodzakelijk om te kunnen overleven. Stress ontstond bijvoorbeeld als je werd aangevallen door een wild dier. De keus was eenvoudig: vechten of vluchten. Vandaag de dag hebben we een hele andere vorm van stress.

We moeten van onszelf presteren op het werk, bij het sporten, we willen aan allerlei eisen voldoen, een leuke vriend(in), ouder en partner zijn, er leuk uitzien en werken aan onze persoonlijke ontwikkeling. Dat klinkt best stressvol.

Wat gebeurt er eigenlijk bij stress met ons lijf? In tijden van stress produceert je lijf de stresshormonen: adrenaline en cortisol. Dit zorgt onder andere voor een verhoogde hartslag, spierspanning, je stofwisseling vertraagt en het immuunsysteem wordt onderdrukt. Kortom alles in je lijf wordt gereed gemaakt om te kunnen vechten of vluchten.
Maar wanneer je de hele dag door aan stress bloot wordt gesteld, is er constant een verhoogde hoeveelheid cortisol in je lichaam aanwezig. Negeer je signalen van stress betekent dat uiteindelijk dat je immuunsysteem verzwakt, je stofwisseling vertraagd, je bloedsuikerspiegel is niet constant, je wordt dikker, enzovoort. Dat klinkt allemaal heel vervelend, maar toch is stress ook echt heel gezond.

We hebben stress ook nodig. Want worden er te weinig eisen aan ons gesteld, presteren we ook minder goed. Daar hebben ze tegenwoordig ook een naam voor: de bore-out. Bij gezonde stresslevels zijn we heel energiek, gefocussed en het werk gaat moeiteloos. Maar duurt stress te lang en ontspannen we niet, dan raken we in distress en geeft je lijf allerlei signalen af: een verkoudheid die niet over wil gaan, darmklachten, hoofdpijn, slaapproblemen of allergieën en in het ergste geval een burn-out. Uiteraard heb ik ook een aantal tips gegeven om beter te ontspannen en te zorgen voor een goede balans. Enkele daarvan zijn:

1. beïnvloed je gedachten
Hoe kan het nu dat de ene persoon een situatie als stressvol ervaart en de andere ervaart diezelfde situatie als een uitdaging? Dat heeft voor een groot deel met onze gedachten te maken. Veel van onze reacties en onze emoties ervaren we ten onrechte als niet te beïnvloeden: “zo ben ik nu eenmaal ” is een veel gehoorde uitspraak. De stress komt echter vaak niet door de situatie, maar door onze gedachten erover. En het goede nieuws is dat we deze gedachten kunnen beïnvloeden. Een goede manier om dit te doen is: benoem iedere dag 5 successen: wat ging er goed vandaag? Waar ben je trots op? Alles wat je aandacht geeft groeit!

2. adem….
Stress is helemaal niet erg als het maar gevolgd wordt door ontspanning, zodat je kunt herstellen. En herstellen doe je door te zorgen voor een goede nachtrust en ook door te zorgen voor kleine rustmomenten overdag. Vaak hollen we overdag maar door, van de ene vergadering naar de andere en zitten we ‘s avonds uitgeput op de bank. Herkenbaar? Creëer dan wat vaker rustmomenten overdag door een paar minuten te focussen op je adem. Ademhaling en gedachten gaan vaak hand in hand. Door rustiger te ademen kalmeer je ook je gedachten. Een veelgehoord misverstand is dat we diep moeten ademen. Het juist goed om je uitademing te verlengen. Een goed ritme is 4 tellen in- en 8 tellen uitademen. Je activeert hiermee ook je rustsysteem en de productie van cortisol en adrenaline wordt direct verlaagd!

3. beweeg
Zoals eerder genoemd wordt bij stress ons lijf gereed gemaakt om te vechten of vluchten. Dus om te gaan bewegen. Alleen doen we dat vandaag de dag niet meer letterlijk. Het zou alleen wel goed zijn voor ons lijf. Je hoeft geen halve marathons te lopen en 20 minuten per dag bewegen is al voldoende. Probeer beweging ook in te bouwen in je dagelijks leven: pak wat vaker de fiets, ga lopen, haal samen koffie, neem de trap: al deze kleine stapjes hebben effect.

4. weet wat je eet
Suiker (snelle koolhydraten) lijkt een goede optie als je gestrest bent. Het geeft immers direct energie. Echter suiker geeft je 20 minuten energie en je lijf is vervolgens 3 uur bezig om de negatieve effecten te verwerken. En dan hebben we het nog niet eens over de dip in je bloedsuikerspiegel die volgt. Kies dus eens voor een handje ongebrande noten als tussendoortje.

5. lach!
En de laatste is misschien wel de belangrijkste tip: lach! Een kind lacht gemiddeld 20 minuten per dag, een volwassene nog maar 5 minuten. En dat terwijl lachen zo goed is. Je spieren ontspannen, cortisol wordt direct verlaagd en al je inwendige organen worden lekker gemasseerd. Ik weet humor is heel persoonlijk, maar ik heb echt vreselijk gelachen om dit filmpje, dus neem even pauze en ga even lekker lachen!

working out loud: podcast to the max

Podcast

working out loud: podcast to the max

Tja, podcasts, is dat niet iets van 10 jaar terug? Maar als je steeds meer collega's hoort vertellen hoeveel kennis zij opdoen door het luisteren van podcasts tijdens hun woon-werk-verkeer, dan ga je je er toch eens in verdiepen. En

lees verder
performance=gedrag

blogpost

performance=gedrag

Het gedrag van individuele medewerkers bepaalt de prestaties van een organisatie. En hoe beinvloed je dat gedrag? (meer…)

lees verder
zelfsturende teams als antwoord op …?

blogpost

zelfsturende teams als antwoord op …?

Steeds vaker lees je over zelfsturende teams. Zelfsturende teams lijken het antwoord op alle situaties waarbij een normale reorganisatie niet meer werkt, een soort holy grail. Maar hoe werkt een zelfsturende team en aan welke randvoorwaarden moet je voldoen om

lees verder
feedback