Bas Krikketelefoon:+31645666079
presentatie ipad

PowerPoint presentaties op de iPad

03-10-2011


Zelf werk ik sinds jaar en dag met PowerPoint. Omdat ik veel presenteer gebruik ik ook altijd de laatste versies, nu dus PowerPoint 2010.

Maar mijn presentaties moeten er ook goed uit zien op een iPad. Op mijn eigen iPad en op de iPad van mijn klanten. De combinatie Windows en Office versus iPad is nog geen naadloze combinatie. Werk aan de winkel dus.

Welke praktische tips kun je dan bedenken? Hier komen ze…

pas je template en huisstijl aan
De volgende lettertypen worden redelijk goed ondersteund op de iPad. Pas je eigen template.pptx gewoon aan om gebruik te maken van uitsluitend deze lettertypen. Doe dat via Quick Styles en default Fonts.

  •   Arial
  •   Courier (maar wie presenteert daar nog mee?)
  •   Papyrus (gebruik dit zeer selectief)
  •   Times New Roman (niet het best leesbaar op beamers)
  •   Trebuchet
  •   Verdana
  •   Gill Sans (maar wordt groter en dikker)
  •   Helvetica (geen Windows font, maar wel vaak geinstalleerd)
  •   Palatino (lijkt op Times Roman)


Heel veel andere lettertypen die niet ondersteund worden gaan geconverteerd worden naar Times Roman…

maak van PowerPoint creaties een snippet
Als je lekker aan het freubelen bent in PowerPoint, zoals het anders kleuren van plaatjes, draaien, flippen, ander contrast geven, bedenk dan dat de standaard weergave op een iPad hier niets mee doet. Je originele bronplaatjes staan nog steeds in je slide.

Ik maak van een (complexe) creatie gewoon een screenshot en plak die in de plaats van de SharePoint objecten. Werkt altijd. Maar dan kan ik het niet meer wijzigen. Nee, dat klopt, maar laat de bronsheet in je deck zitten en Verberg deze slide…

geef tekst de ruimte
De lettertypen zijn niet hetzelfde en mijn ervaring leert dat de iPad lettertypen wat groter worden dan de PowerPoint versie. Geef een tekstvak dus wat meer ruimte.

vereenvoudig animaties en slide overgangen
Aangezien de meeste viewers je presentatie gewoon weergeven als een lange rij aan slides, spelen overgangen bijna geen rol meer (wel als je de PowerPoint file doorstuurt naar Keynote, Docs to Go of Quick Office HD …). Als je dus veel animaties in je slides hebt zitten, maak dan meerdere slides om het effect te krijgen.

Luxe slide overgangen (niet zozeer mijn stijl) vervallen dus ook…

video embedding
Veel iPad viewers doen niets met jouw opgenomen video file. Ik zorg altijd voor een goede Video Poster (startscherm van je embedded video) met daarin de link of de zoekterm van deze video. Via je iPad app kun je dan deze video goed bekijken.

combinatie van figuren en tekst
Als je in PowerPoint je tekst perfect uitlijnt op figuren en objecten, dan zal de iPad variant je niet blij gaan maken. Perfecte uitlijning bestaat niet, dus: screen clip van je set, weggooien van je tekst en objecten, plakken van je clip als vervanger. Dan is het perfect.

speakernotes
In de iPad viewer zie je ze niet, maar in Office editors weer wel. Handig voor jezelf, maar ik verwijder ze altijd in gepubliceerde versies. Via File > Info > Check for Issues > Inspect Document > Presentation Notes.

Ik verwijder ook altijd Off Slide content en Custom XML.

presenteren
Het bekijken van de presentatie gaat nu prima met de ingebouwde views van e-mail of andere apps. Maar presenteren? Hiervoor heb je het VGA-kabeltje nodig en een app om te presenteren op de beamer. Zelf converteer ik de PowerPoint presentatie op mijn eigen iPad naar Keynote. Dat gaat prima. Ik las dat Quick Office ook kan beamen (ga ik ook nog proberen).

Dus, met wat moeite kun je jouw PowerPoint 2010 presentatie op een iPad tonen zonder conversie problemen!

reactie

Klik om een nieuwe captcha afbeelding te genererenron de milde

Mooie tips maar het kan  nog handiger hoor.  

Even naar de Appstore en Slideshark downloaden. Is gratis. Dan op je pc een powerpoint makenen die mailen naar jezelf. Openen op   de ipad en verzenden naar Slideshark. Deze maken een mooi geconverteerde file die met Slideshark is te vertonen. Inclusief laserpointer ((vinger even op scherm houden )

Bas Krikke

Reactie op Slideshark @Ron:

Meteen even gekeken, want deze app had ik in de tussentijd ook al eens op een andere iPad gezien...

Ziet er mooi uit, wel even een account aanmaken. Ik ga het zeker uitproberen.

Het enige nadeel dat ik kan vinden is het "op het laatste moment" aanpassen van je presentatie, op je iPad. Op deze manier zorg ik vaak voor wat actualiteit in je sheets (bijvoorbeeld een verband met het verhaal voorafgaand aan jouw presentatie). Ik weet niet of Slideshark kleine wijzigingen ondersteunt. 

Bedankt voor de tip!

disclaimer- copyright e-office bv -contact